Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bývalí manažeři firmy TEPCO byli obviněni kvůli havárii ve Fukušimě

Svět

  10:04
TOKIO - Tři bývalí vysocí představitelé japonské elektrárenské firmy TEPCO byli v pondělí oficiálně obviněni z nedbalosti v souvislosti s neštěstím v jaderné elektrárně Fukušima, kterou společnost provozovala. Zemětřesení a přívalová vlna tsunami v březnu 2011 způsobily havárii v elektrárně, odkud unikla do okolí radiace. Obviněná trojice bude první, kdo půjde kvůli katastrofě ve Fukušimě před soud, napsal zpravodajský server BBC News.

Jaderná elektrárna Fukušima, na snímku hoří reaktor 3 foto: Reuters

Mezi obviněnými je Cunehisa Kacumata (75), který byl v době neštěstí předsedou firmy TEPCO, a dva tehdejší místopředsedové Sakae Muto (65) a Ičiró Takekuro (69).

Japonsko poprvé uznalo, že za rakovinu může radiace z Fukušimy

Zvláštní výbor občanů již loni rozhodl, že zmínění tři činitelé musejí stanout před soudem. Podle této instituce trojice nepřijala dostatečná bezpečnostní opatření navzdory varováním, že elektrárnu Fukušima může ohrozit tsunami.

Bývalí manažeři nebyli vzati do vazby a plánují obvinění odmítnout s tím, že nemohli předpokládat rozsah tsunami, uvedla japonská televize NHK.

Zemětřesení a tsunami

Zemětřesení a tsunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19 tisíc lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladící systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!