Hlavní obsah

Jak bydlí manželé Horákovi v designově navrženém bytě

Právo, Zdeněk Smíšek

Mít práci jako koníček je časté přání. Ale zařídit si interiér vlastního bytu v rámci zaměstnání, to už tedy musí být úplné blaho! S mírnou nadsázkou si tento sen splnil manželský pár bývalých spolustudentů a absolventů Fakulty výtvarných umění, obor produktový design na Vysokém učení technickém v Brně. Michal a Katka Horákovi mají dnes navíc i společnou firmu s designovým nábytkem a doplňky.

Foto: Petr Horník, Právo

Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou je velkorysý prostor s výklenkem a vstupem na terasu v prosklené stěně.

Článek

Klientům nabízejí prodej vybraných nábytkových značek ze severských zemí, z Dánska zejména. Sami k nim mají vztah a odpovídají jejich pohledu na design i život.

Nepřekvapí tedy, že vlastní interiér v novostavbě bytového domu mají zařízený i nábytkem, který nabízejí zákazníkům.

Foto: Archiv designérů

Manželé Horákovi

Ale i tak je většina nábytku - vestavěné skříně v předsíni (zakrývající i skříňku s jističi), kuchyňská linka a police v obývací části - dělána na míru podle návrhů paní Katky.

Prostor pro realizaci ve čtyřpokojovém bytě s příjemnou terasou tu opravdu byl a zůstává. K bytu patří i garážové stání v suterénu. Pěšky do lesa i k vodě je to pár minut!

Foto: Petr Horník, Právo

Promyšleně je využitý i každý kout v předsíni s úložným prostorem a dostatkem místa na vítání návštěv.

„Ještě před třemi lety jsme bydleli v malém bytě nedaleko odsud - ve staré části Bystrce. Chtěli jsme v této čtvrti zůstat kvůli blízkosti přehrady. Když se tu začaly stavět nové domy, byla to pro nás jasná volba. Zálohu jsme developerské firmě platili a tady ještě nebylo kopnuto. Ale věděli jsme, jak staví, a věřili jsme jim.“

Potěšení z kvality

„Nejsme z jednoho ročníku, ale na škole jsme se seznámili a následně pak budovali naši první firmu, která se dnes specializuje na tvorbu e-shopů. Z oboru interiérového designu, kde po našich studiích v 90. letech nebylo až takové uplatnění, jsme zamířili na tehdy celkem neorané pole tvorby webů. Naši vášeň pro design jsme skloubili o patnáct let později s našimi zkušenostmi s tvorbou e-shopů,“ vzpomíná Michal.

Foto: Petr Horník, Právo

Linka je zvolena tak, aby byla nadčasovou a nepodléhala módnosti. Vaří se tady často.

Katka dodává, že přes jednu, druhou mateřskou se propracovali společně nejen k většímu bytu, osmileté Klárce a čtyřletému Markovi, ale i k vlastní značce DesignVille - internetovému obchodu se skandinávským designem.

„Asi bychom ani jeden nemohli dělat něco, byť by šlo o velký byznys, co by nás nebavilo,“ konstatují oba.

Foto: Petr Horník, Právo

„Není lepším potvrzením kvality designu a funkčnosti, než to, že se vyrábí třeba padesát let.“

„Naše heslo je, že bychom do nabídky zákazníkům nedali nic, co by se nelíbilo nám samotným. A musí to být kvalitní věci s propracovanými detaily a z kvalitních materiálů. Jsou to předměty dražší, ale vydrží, dobře se užívají a opravdu potěší.

Umíme si řemeslně i materiálově kvalitní věci užít - je to pak potěcha oka i duše. Od nábytku třeba po hrnky a polštáře. Máme finské hrnky se složitým potiskem a návštěvy se ptávají, jestli se je nebojím dávat do myčky. Jsou tak kvalitní, že i po několika letech každodenního mytí vypadají pořád jako nové. Naše designové kousky nepatří do vitríny, ale jsou to věci k užitku.“

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Co má být ze dřeva, je opravdu z masivu. A Michal dodává: „Na trhu dnes najdete značky, kde dávají k nábytku v krabicích už i umělohmotné šrouby. Pro nás je ale důležitá kvalita a důraz na detail.“

Inspirace přichází ze severu

„Skandinávský styl je nám blízký užíváním přírodních materiálů, tvarovým minimalismem, jemnou a pastelovou barevností,“ vyjmenovává Katka a Michal potvrzuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Bonusem bydlení je terasa s bočními zídkami dodávajícími dostatek soukromí.

„Možná překvapivě nás ještě více, než třeba švédské nebo finské, zajímají dánské výrobky. Dánsko má spoustu zajímavých a celosvětově významných firem. Na Dánech se mi osobně líbí, že tam má i běžný člověk velký smysl pro estetiku a mají v sobě určitý vkus. Když se projdete po ulici třeba v Kodani a porovnáváte to s Prahou, tak u nás je to samý billboard a tam je to vše decentní, přitom funkční a pro oči příjemnější. Vše k sobě ladí a citlivě se tam chovají i ke staré architektuře.“

Foto: Petr Horník, Právo

Nadčasový design

Jednou by se prý mladé rodině líbilo i bydlení v řadovém domě s malou zahrádkou.

Foto: Petr Horník, Právo

V dětském pokojíčku je také vše vymyšleno na míru a zatím tam párečku dětí nic nechybí.

„Ale starost o nějaký velký dům je při dvou dětech a práci pro nás nepředstavitelná. Vyhovuje nám to tady a lokalitu jsme si vybrali ještě v době, když tady byla jen louka. Byt jsme si vybrali na papíře a líbilo se nám i to, že bude terasa částečně zatravněná, to bylo pro nás příjemným překvapením. V minulém bytě jsme neměli ani balkón. Když jsme tu obhlíželi průběh výstavby, už jsem byla podruhé těhotná.“

„Musím se přiznat, že když pak Katka - v rámci mateřské - navrhovala zařízení interiéru, byl jsem rád, že mě k tomu nepotřebuje, a měla moji plnou důvěru. Vcelku se shodneme a máme podobný vkus, ke kterému člověk dojde časem. Minulý byt vypadal barevně taky jinak.“

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna je poměrně malá a i když developer počítal i s umístěním pračky, tak Horákovi dali přednost jejímu zabudování do kuchyňské linky. A nelitují.

„Jsme rádi v hezkém prostředí, které nám dělá dobře. Rádi si tady večer společně s manželem a dětmi sedneme.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám