Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sněžení ustalo. Uježděný sníh a ledovky pořád komplikují dopravu

Česko

  7:55
Sněžení se v území Čech přesunulo na Moravu, kde už také ustává. Napadaný sníh však nyní komplikuje dopravu. Sněhová pokrývka namrzá, a tak jsou silnice sjízdné jen s opatrností, ke která nabádají meteorologové.

Sníh leží na silnicích jak na území Čech, tak i Moravy. foto: ČTK

Na středočeských silnicích je místy námraza a sněhové jazyky. Řidiči by měli být opatrní hlavně na Rakovnicku, Mělnicku, Benešovsku, Mladoboleslavsku a v Praze-východ. Vyplývá to z informací na dopravním webu. Meteorologové varují, že se ráno a dopoledne může ojediněle tvořit ledovka.

Silnice číslo devět a šestnáct na Mělnicku se chemicky ošetřují, hlavní tahy jsou sjízdné, ale například na dálnici D6 leží místy i nový sníh. Namrzlé úseky se objevují také kolem Mochova v Praze-východ. „Nyní máme v terénu čtyři sypače, ledovka se zatím netvoří,“ řekl ráno pracovník dispečinku silničářů pro Benešovsko a Příbramsko.

Na silnicích v horských oblastech Královéhradeckého kraje leží až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu. Na Náchodsku na silnicích nižších tříd jsou zbytky rozbředlého sněhu. Ostatní silnice v hradeckém kraji byly ve středu ráno většinou mokré. Teploty se ráno v kraji pohybovaly těsně pod bodem mrazu. Vyplývá to z údajů silničářů a meteorologů.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice druhých a třetích tříd v Jihomoravském kraji. Po úterním sněžení klesly teploty pod nulu, místy tak hrozí ledovka. Hlavní silniční tahy jsou podle webu silničářů holé a mokré po chemickém ošetření.

Jeden ze spadlých stromů za poslední dny.
Silničáři nabádají řidiče k opatrnosti.

Záchranáři ráno vyjížděli k několika nehodám, například u Ořechova na Brněnsku se při havárii osobního auta zranil jeden člověk, dvě vozidla měla kolizi u Ivanovic na Hané na Vyškovsku, v Kyjově srazilo auto chodce. Silné sněžení přidávalo záchranářům práci už v úterý odpoledne a večer. Hasiči zasahovali u tří dopravních nehod na zasněžených silnicích u Nížkovic na Vyškovsku, Žarošic na Hodonínsku a Boskovic na Blanensku. Nehody se obešly bez zranění, uvedl mluvčí hasičů David Jirouš.

Na zbytky rozbředlého sněhu si ráno musejí dát pozor i řidiči zejména ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska, kde v úterý hodně sněžilo. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice zpravidla holé a mokré, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hustě sněžit přestalo v úterý večer. Na Jesenicku ve středu ráno zbytky rozbředlého sněhu pokrývají silnice první, druhé i třetí třídy. Na méně důležitých cestách je od vyšších poloh ujetá vrstva sněhu s posypem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!