Bill Gates je stále nejbohatší. Zuckerberg vydělal za rok 11 miliard dolarů

Forbes tento týden aktualizoval svůj tradiční seznam nejbohatších lidí. Tomu stále vládne Bill Gates s náskokem více než osmi miliard dolarů. Do první desítky se dostali další tři miliardáři, kteří zbohatli v technologických oborech.

Forbes odhaduje Gatesovo jmění na 75 miliard dolarů, což je o 4,2 miliardy méně než loňský rok. První příčku tak obsadil po sedmnácté, přičemž poprvé se na pozici nejbohatšího člověka prokousal před 22 lety. Druhý Amancio Ortega, zakladatel oděvní sítě Zara, který je nejbohatším Evropanem, ztrácí na Gatese asi 8 miliard dolarů.

obrázek 126.jpg
Deset nejbohatších miliardářů z oboru technologií (zdroj: Forbes)

Jeff Bezos šéfující Amazonu obsadil pátou příčku (45,2 miliardy) a Mark Zuckerberg šestou (44,6 miliard). Larry Ellison z Oraclu potom klesnul na sedmou příčku s odhadovaným jměním 43,6 miliard. Absolutním skokanem roku je však zakladatel Facebooku, který si za posledních dvanáct měsíců polepšil o 11,2 miliardy dolarů. Důvodem je především rostoucí hodnota akcií společnosti, které se na začátku loňského roku obchodovaly za 75 dolarů a jejich aktuální hodnota je přitom kolem 110 dolarů za kus.

Do první stovky se také vrátil Petr Kellner s 10,6 miliardami. Andrej Babiš je druhým nejbohatším Čechem s 2,5 miliardami dolarů, které jej meziročně posunuly o 49 míst na celkovou 688. pozici. Forbes si mimo jiného všímá i jeho záměru snížit daň z přidané hodnoty u piva na 10 %.

Diskuze (22) Další článek: Tip: Geo Search Tool vyhledá youtubová videa podle polohy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,