Hlavní obsah

Konzumace čokolády zlepšuje funkce mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čokoláda. Pro mnoho lidí hříšné potěšení, nebo sladká odměna. Řadu z nich určitě potěší slova vědců z Ameriky, že má čokoláda blahodárný vliv na mozek a jeho funkce. Řeč ale není o čokoládě mléčné, nýbrž o té pravé, s vysokým obsahem kakaa.

Foto: Profimedia.cz

Pravá čokoláda obsahuje antioxidanty, které mají blahodárný vliv na lidský mozek.

Článek

Kakaové boby, ze kterých je vyráběna pravá čokoláda, patří právem mezi tzv. superfoods, neboli superpotraviny. Podle vědeckých studií stále přibývá důkazů, že kakao lidskému zdraví prospívá. Což má samozřejmě vliv i na jeho spotřebu, a to bez ohledu na to, zdali zdražuje, nebo naopak. Pro mnoho lidí je totiž hříšným potěšením.

Velmi vítanou zprávou je tedy informace, že pravidelná konzumace kakaa a extra hořké čokolády výrazně zlepšuje funkce mozku.

Antioxidanty zlepšují mozkové funkce

Antioxidanty obsažené v kakau totiž brzdí neurodegenerativní změny v mozku a zpomalují stárnutí nervové soustavy člověka. Jinými slovy brzdí nástup demence a zlepšují mozkové procesy.

„Častější konzumace čokolády souvisí s lepšími výsledky v testech vizuálně-prostorové paměti a organizace, pracovní paměti, skenování a pozornosti, abstraktního uvažování a zkoumání momentálního stavu,“ tvrdí vědci z New Yorku.

Pozor na druh čokolády

Blahodárné účinky na zdraví mozku, ale také srdce a cév mají pouze a jen již zmíněné antioxidanty, které obsahuje surové kakao. Přidáním cukru, mléka a dalších přísad se účinky snižují, neboť tyto ingredience nejsou zdraví příliš prospěšné.

Proto je ideální pro maximální zdravotní účinek konzumovat hořké kakao či hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaového prášku.

Konzumace mléčné a bílé čokolády může mít na zdraví spíše negativní vliv. Jde totiž o směs nasycených tuků a cukru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám