Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Na Hradě se podělali strachem ze spodků,“ rýpnul si kníže do prezidenta

Autor: simao - 
7. března 2016
15:00

Karel Schwarzenberg chtěl neděli využít k procházce na Pražský hrad, ale zarazila ho bezpečnostní opatření, která tam spustili po kauze rudých trenýrek vyměněných za prezidentskou standartu. Podle knížete dřív bývaly trenky podělány strachem, nyní je však „někdo“ podělán strachem z trenek. A tak opevnil své sídlo, jako by se chystal útok tanků. Další rýpnutí do Miloše Zemana je na světě.

„Včera jsem se chtěl podívat na Pražský hrad a opravdu mě něco zarazilo. Zátarasy, jako kdyby se na Hrad chystal útok tanků, osobní kontroly, krátce a dobře, Hrad je opět uzavřen a vypadá opravdu jako obléhaná pevnost, nikoliv jako otevřené sídlo hlavy státu, jak jsme to zažívali v posledních pětadvaceti letech,“ uvedl v pondělí na Facebooku Karel Schwarzenberg

Čestný předseda TOP 09 a rival Miloše Zemana ze 2. kola prezidentské volby se pozastavil nad aktuálním stavem opatření, která Hrad zahájil a realizuje v souvislosti s akcí skupiny Ztohoven, ovšem také s teroristickými útoky ve Francii.

Kvůli rudým trenýrkám nad Pražským hradem již policie performery ze Ztohoven obvinila. Trojice mužů převlečená za dva kominíky a jednoho stavbyvedoucího vyměnila prezidentskou standartu za obří rudé spodky loni 19. září přímo na střeše Pražského hradu, kam se dostala zcela nepozorovaně po lešení. V souvislosti s tímto skandálem padaly na Hradě i hlavy.

Schwarzenberg: Masaryk chodil pěšky na Vinohrady

Schwarzenberga přesto opatření překvapila. „Vracíme se velmi rychle do minulosti, ovšem pouze nedávné. Neboť mí prarodiče mi vyprávěli, že už císař František Josef blahé paměti jezdil v otevřeném kočáře z Schönbrunnu do své kanceláře ve středu města, lidé ho zdravili a protože by dochvilný, lidé si podle něj dokonce nařizovali hodinky. Bylo pro něj normální se pohybovat mezi lidmi,“ zavzpomínal kníže.

„Pak i moji rodiče mi vyprávěli, že prezident Masaryk jezdil otevřeným autem i kočárem. Existují fotky z jeho projížděk na koni a víme, že chodil pěšky z Pražského hradu na Vinohrady na páteční návštěvu k Čapkům,“ pokračoval Schwarzenberg na sociální síti.

Shodou okolností v den, kdy si někteří lidé připomínají narození T. G. Masaryka (7. března 1850). Upozornila na něj i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija, která vzpomenula Masarykovy citáty, třeba tento: „Dobrého je v řádu světa víc; ale to zlé člověk cítí silněji.“  

Dnes si připomínáme výročí narození našeho prvního československého prezidenta a několikanásobného nominanta na Nobelovu...

Zveřejnil(a) Alexandra Udženija dne 7. březen 2016

Zvláštní doba a zvláštní lidé dnes na Hradě, míní kníže

Sám Schwarzenberg na Hradě také působil, to když dělal v minulosti kancléře Václavu Havlovi. I na něj nyní vzpomenul. „I Václav Havel měl během prvních dvou let svého působení v prezidentském úřadě jednu velkou starost, a to aby Hrad byl co nejdříve otevřený, co nejvíce přístupný, aby to byla opravdu součást centra Prahy, místo vlídnosti a přátelství,“ napsal.

Na závěr si kníže posteskl. „Teď je to všechno jinak. V životě jsem několikrát viděl, že spodky, nebo jak se dneska říká trenky, byly podělány strachem. Ale nikdy jsem ještě neviděl, že by někdo byl naopak podělán strachem ze spodků či trenek a z tohoto důvodu opevnil své sídlo. Zvláštní to doba a zvláštní to lidé dnes na Hradě,“ dodal.

Video Červené trenýrky na Pražském hradě - umělci Ztohoven - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Mynář: Parta darebáčků

O hradních opatřeních přitom před časem mluvil v rozhovoru pro Blesk i Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Umělce ze skupiny Ztohoven za recesisty nepovažuje. „Vy říkáte recesisté, já říkám parta darebáčků, co zaslouží potrestat. Ale všechno zlé je k něčemu dobré, protože se i díky tomu ukázalo, že ten systém, který fungoval před deseti lety, je dnes nedostatečný. Celou dobu jsme se snažili propojit maximální možné bezpečí pana prezidenta a lidí na Pražském hradě s tím, abychom v kontrastu občanům a turistům Hrad co nejméně uzavřeli,“ říkal Mynář letos v únoru.

A zmínil to, že již nyní jsou z obou stran na přístupových cestách na Hrad bezpečnostní ježci i daleko přísnější přístup, zároveň se plánují bezpečnostní rámy v katedrále sv. Víta, detekční 3D přejezdové brány či nejmodernější kamerový systém.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 8. března 2016 09:56 )

Dřív se říkalo: je zle, koza dojí krev, dneska: je zle, "kníže" Schwarzenberg promluvil

salto ( 8. března 2016 09:51 )

To by bylo peklo

rumungro ( 7. března 2016 23:19 )

Kchárle, z bezpečnostních důvodů bys měl imigrovat k mírumilovným Saudům, se kterými si, podle fotky, dobře rozumíš. Ostatně, propagace Saudské Arábie TOPkou v Praze je tvoje dědictví.

janapi ( 7. března 2016 22:51 )

Právě že potřebuje pro Orlík velmi levné pracovní síly ...stále je sem láká...ale asi dostali všichni echo - jak jeho předci zacházeli s jinou skupinou pracujících v Letech - tak se k němu nikdo nehlásí! No dost možná že přišli-ale neprobudil se zrovna - prý to nebylo opět důležité!

hejhej ( 7. března 2016 22:27 )

A Ty sedíš za čím, anonymní hrdino ??????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa