Hlavní obsah

Severní Korea odpálila další dvě balistické rakety krátkého doletu

• Aktualizováno

Severní Korea odpálila další dvě balistické rakety krátkého doletu z odpalovacího zařízení nedaleko přístavu Wonsan na východním pobřeží země, oznámila jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na vojenské zdroje v Soulu. Stalo se tak krátce po testu stejné zbraně v polovině minulého týdne.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Rakety dopadly asi 500 kilometrů od severokorejského pobřeží. Přístav Wonsan je obvyklým místem pro testy rakety armády KLDR, ze stejného místa odpálila armáda šest střel krátkého doletu i minulý čtvrtek.

Testy balistických raket mají být reakcí na nedávnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která potrestala Pchjongjang novými sankcemi za jeho lednový jaderný test. Další zvýšení napětí lze na Korejském poloostrově očekávat v souvislosti s jihokorejsko-americkými manévry, které začaly tento týden. Pchjongjang je považuje za nácvik invaze.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu prohlásil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách. "Jaderné hlavice byly standardizovány na balistické rakety jejich zmenšením," citovala agentura KCNA komunistického vůdce na setkání s jadernými experty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám