Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster: Druhá generace příští rok

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Rumunské SUV je na trhu téměř šest let a stále slaví obchodní úspěchy, i přesto máme v příštím roce očekávat odhalení podoby druhé generace.

Dacia Duster vstoupila na evropský trh v roce 2010 a stala se prodejním hitem své značky, která se na jaře roku 2014 pochlubila skutečností, že těchto SUV bylo vyrobeno již více než milion kusů.

Na tento úspěch hodlá Dacia s mateřským Renaultem, pod jehož značkou je Duster nabízen na řadě trhů, navázat druhou generací, jejíž premiéru máme podle nejnovějších informací webu Carscoops očekávat v příštím roce.

Nový Duster se má podle starších zpráv francouzského magazínu Caradisiac z loňského roku postavit na modernizovanou platformu svého předchůdce, u níž má dojít ke zvýšení tuhosti a zároveň k jistému odlehčení.

Paleta pohonných jednotek má rovněž namísto revoluce projít evolucí a druhá generace Dusteru od té současné převezme některé motory a doplní je o nové agregáty, mezi nimiž může být i turbodiesel 1,6 dCi. Výsledkem má být nabídky výkonů od 66 do 96 kW.

Samozřejmostí je zachování verzí s pohonem předních nebo všech kol a možnosti jízdy mimo zpevněné vozovky díky vyšší světlé výšce.

Pro zákazníky nejviditelnější a lze říci, že pro většinu z nich i nejdůležitější změny se odehrají v oblasti karoserie a interiéru. Nový Duster se má totiž ze současných 4,31 m prodloužit na 4,5 m. Změna celkové délky se má projevit v prostoru pro cestující, do nějž bude možné objednat třetí řadu sedadel.

Některé neoficiální zdroje uvádějí, že design exteriéru má navazovat na koncept Duster Oroch, ale ten byl jen upravenou verzí současného provedení. Mnohem pravděpodobnější se zdají spekulace o vzhledu, který bude rozvíjet především v oblasti předních partií linie modelů Sandero a Logan, aby došlo k sjednocení designu v rámci značky.

Vedle změn v technice i designu se má Duster dočkat i rozšíření bezpečnostní a komfortní výbavy. Cílem má být zvýšení počtu nabízených stupňů výbavy a s tím související snaha automobilky oslovit širší okruh zákazníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Avatar - Jaros71
13. 3. 2016 00:32
Interier
Vypadá konečně k světu , dost povedené.
Za mne dobrý..pokud zůstane dobrá i cena , bude to opět úspěch. ;-)
Avatar - pumpkin
12. 3. 2016 12:43
Re: ctyri miliony za ctyri roky?
Čomu v tej vete nerozumieš? 8-s
12. 3. 2016 06:53
4 miliony
Celkovo sa v novodobej historii znacky vyrobilo uz viac ako 4 miliony vozidiel. Asi odtial maju to cislo.
Avatar - zaplosak
12. 3. 2016 06:02
Re: ctyri miliony za ctyri roky?
Chce to číst dřív než to redakce opraví...? Blábol dne, gratuluji... >:-[]
Avatar - woody-alien
11. 3. 2016 19:45
Re: ctyri miliony za ctyri roky?
Článek už je upravený. Původně tam opravdu bylo "čtyři miliony kusů".