Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model X: Na evropském trhu za minimálně 2,7 milionu korun

Aleš Dragoun
Diskuze (130)
Tesla konečně nabízí svou druhou řadu, Model X, i Evropanům. Elektrické SUV s křídlovými zadními dveřmi levné není.

Odbyt Tesly s v současnosti nabízeným Modelem S i novým X byl, je a bude závislý na státních dotacích. Možná někdo namítne, že v České republice žádné nemáme. Za loňský rok se přesto u nás prodalo 57 kusů elektrických sedanů. Je to úspěch, nebo ne? Pochopitelně spíš pouze kapka v moři. Ve firemních nabíječkách je možné doplňovat kapacitu článků zdarma, moc hezké, ale firma Elona Muska je i přes všechnu podporu a nijak nízké ceny svých vozů stále ztrátová.

Svou poslední novinku, čtyřkolku Model X, nabízí už i v Evropě. Od odhalení původního prototypu uplynuly dlouhé čtyři roky. Sériová verze se chlubí součinitelem odporu vzduchu 0,24, velkým panoramatickým čelním sklem, standardním bezklíčkovým vstupem, navigací, samočinným otevíráním víka zavazadelníku, do kterého se vejde až 2180 l, diodovými světly, automatickým brzděním, hlídačem mrtvého úhlu a parkovacími senzory.

Varianta 90D (číslo odpovídá kapacitě baterií v kWh) ujede na jedno nabití 470 km, z nuly na stovku sprintuje během pěti sekund a její maximální rychlost vrcholí 250 km/h. Používá vzduchové odpružení Smart Air. Stojí 100.100 eur (2,7 milionu korun), ovšem pozor, bez daně, ale také do této částky nejsou zahrnuty dotace. Výkonnější P90D sice podle evropských standardů NEDC ujede o 20 km méně, ale oblíbená akcelerační disciplína jí trvá o sekundu kratší dobu, v režimu Ludicrous dokonce jen 3,4 s. A to i díky posílené aerodynamice s aktivním zadním spoilerem.

V základu stojí 118.500 eur, tedy takřka 3,21 milionu korun. Zmíněný Ludicrous Speed Upgrade přijde na 9.200 eur, to je bezmála čtvrt milionu v našich, autopilot, tedy polosamočinné řízení se všemi asistenty včetně parkovacího na dalších 2.300 eur (62,2 tisíce Kč). Pokud si zákazník bude přát šestimístný interiér, musí připlatit 2.700 eur (přes 73 tisíc korun), za sedmimístnou konfiguraci pak dále 3.600 eur (97.400 Kč). Odvětrávaná přední sedadla jsou spolu s automatickým otevíráním dveří k dispozici za 4.100 eur (110.900 korun). Špičková audioaparatura odsaje z účtu dalších 2.300 eur (62.200 Kč), balíček pro horší klima 900 (24,4 tisíce korun) a tažné zařízení 700 eur (18.900 Kč). Při započtení všech „extras“ se dostaneme na 141.600 eur, tedy 3,83 milionu korun. Plus jednadvacetiprocentní daň...

Auta si je možné stále rezervovat, ovšem proti záloze 4.000 eur (108.200 Kč). První zákazníci se ale dočkají až ve druhé polovině letošního roku. Model X 70D se slabšími články, 400km dojezdem, zrychlením z klidu na 100 km/h za 6,3 s a maximální rychlostí 210 km/h přijde v téže době, v základu vyjde na 78.100 eur (2,11 milionu korun dle aktuálního kurzu). Ten však vzduchový podvozek postrádá.

Aleš Dragoun
Diskuze (130)
Avatar - cechblog
8. 4. 2016 00:08
ZHOVADILOST PRO HOVÁDKA, SEKTÁŘE A TĚM CO SE TO LÍBÍ
Po stu let vývoje jsme se dopracovali oklikou na začátek. Auta znovu jezdí na uhlí.
Celková účinnost elekromobilů je 15% vložené energie proti 35% u dieselu.
Uhlíková stopa je tedy více než dvojnásobná. Kdo tenhle humus propaguje je šílenec.
Ztráty při přenosu elektřiny (10% v zimě horší), v nabíječce (15% spínaný zdroj), u vlastního nabíjení akumulátorů (10-35% dle typu), samovybíjení, pokles kapacity s teplotou (hlavně v zimě) a ztráty vlastního elektrického pohonu (5-25%), dále ztráty měničů při regulaci pohonu, atd. Potom vám vychází účinnost elektrického pohonu oproti ropnému dokonce nižší.
Avatar - cechblog
8. 4. 2016 00:07
SLEPÁ CESTA VÝVOJE PRO MÉNĚ INTELIGENTNÍ
Kdyby měla Evropa jezdin jen na elektřinu potřebovala by asi 10x více energie než dnes vyrabí. Z čeho? Když je proti jádru.
Kdyby měla Evropa jezdin jen na elektřinu potřebovala by asi více drahých kovů než je dnes známých nalezišt.
Kdyby měla Evropa jezdin jen na elektřinu potřebovala by nové technologie na skladování elektřiny. Kapacita baterií za 25 let stoupla jen 3x.
Kdyby měla Evropa jezdin jen na elektřinu potřebovala nové technologie na nabíjení baterií.
Elektromobily jsou slepou uličkou vývoje, tak jako byly CD.
5. 4. 2016 17:43
Tesla
Vlastním a provozuji 2 elektromobily. Dojezdy obou jsou max 200km. Mám to i kde nabíjet, doma na střeše solár, na chatě vodní elektrárna 100kW. Najedu toho dost, navážím si s tím i v práci k bagru naftu a servis, cesty pro díly, nákupy, chata, návštěvy.... Zkušenosti tedy jakési mám. Chce to plánovat, i volit méně kopců, více měst v cestě atd.
No, velice jsem si přál Teslu X, byl jsem i na Floridě v showroomu to omrknout, když to před lety avizovali, pak se svézt o kousek dál u dealera...
Pak po letech odkládání a slibů zveřejnili cenu, no a nemusel jsem ani dlouho uvažovat, že nesmysly nepořádám. Dát 4 mega za auto nehodlám. Ať si to milej Elonek strčí za klobouk. Dále budu jezdit ve svém vozovém parku, a počítat, že někde budu muset po cestách dobít. Koupim silnější palubní nabíječky, a tím eliminuji slabší stránku starších aut....(i když i ty nový kolikrát nenajedou tolik, jako ty moje)
Toyota RAV4 EV + VW Golf CityStromer
Avatar - Ja Prvni 123
16. 3. 2016 19:27
Konečně elektro SUV! Za to půjde pověsit ten vozík s motorem
Jinak je to úplná kravina.
Neuvěřitelně drahý...
Neuvěřitelně nepraktický...
Neuvěřitelně neekologický - spočítejte si, jak se ta elektřina skutečně vyrobí... a kolik stojí výroba těch speciálních dílů auta - zejména baterky?

Hnus.

Malé auto do města a okolí jako hybrid - pro snížení spotřeby paliva využívající rekuperace energie - mi smysl dává.
Tyhle kraviny ani z dálky a při největším úsilí.
15. 3. 2016 17:36
Re: KVANTITATIVNÍ UVOLŇOVÁNÍ aneb PUMPOVÁNÍ TRHU po €jrososi
Uz len spocitat kolko islo na dotovanie elektromobilov, pozicky pre teslu, zakazky pre spacex a dotacie pre gigafactory.