Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCKB) v Brně předloží do měsíce vládě dokument o nedostatcích v zajištění kybernetické bezpečnosti Česka. Vláda pak zajistí její větší posílení, například formou přijetí různých zákonů či vyhlášek nebo zajištěním školení.

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

V pondělí to řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), jehož je NCKB součástí, Dušan Navrátil. Uvedl, že hrozby počítačových útoků se stupňují.

Navrátil zdůraznil, že například v USA přibývá krádeží dat dokonce i z institucí, jako je Federální úřad vyšetřování (FBI). Připomněl, že Izrael čelí útokům, které mají za následek výpadky elektrické sítě. "V České republice zatím situace tak dramatická není. Musíme být ale připraveni," uvedl.

Sobotka upřesnil, že NCKB loni zaznamenal přes 600 kybernetických bezpečnostních incidentů. V Česku jsou častější útoky zaměřené na poškozování či krádež různých dat v počítačích.

Sobotka připustil, že bude nutné kvůli větší kybernetické bezpečnosti státu zvýšit počet pracovníků NCKB. Úřad nyní zaměstnává pro dohled nad kybernetickou bezpečností v zemi asi 40 expertů. Premiér chce, aby NCKB poskytovalo metodickou pomoc státním institucím před počítačovými útoky. Neupřesnil ale, nakolik bude nutné zvýšit rozpočet tohoto úřadu.

Premiér prohlásil, že Česko v oblasti své počítačové ochrany neotálí a je v mnoha ohledech vzorem pro ostatní země Evropy. Odůvodnil to existencí NCKB i zákonem o kybernetické bezpečnosti, jenž byl v Česku přijat koncem roku 2014.