Kurdové odhlasovali vznik federace na severu Sýrie. Je to nelegální, reaguje vláda v Damašku

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 17. 3. 2016 13:43
Vytvořením Federace severní Sýrie Kurdové reagují na to, že nebyli pozváni k syrským mírovým rozhovorům. Ustavení federálního systému v kurdských oblastech na severu Sýrie odhlasovali zástupci tří kurdských regionů ve čtvrtek. Vláda v Damašku to označila za nelegální.
Kurdské bojovnice.
Kurdské bojovnice. | Foto: Reuters

Damašek - Kurdové odhlasovali vytvoření federace na severu Sýrie. Ve třech oblastech u hranice s Tureckem.

Ve čtvrtek to odhlasovali zástupci tří kurdských regionů ve městě Rmílán v severosyrské provincii Hasaká.

Kurdové tak reagují na to, že nebyli pozváni k syrským mírovým rozhovorům, napsala agentura Reuters. Damašek krok označil na nelegální a tvrdí, že na řízení země nebude mít dopad.

Na hlasování už reagovalo Turecko. Ankara oznámila, že je proti vytváření nových struktur v Sýrii a proti jednostranným krokům diktovaným etnickými důvody.

"Federace severní Sýrie"

Agentura Reuters už ve středu hovořila s představitelem kurdského vedení ve městě Kobani Idrísem Nasanem. Ten prohlásil, že Kurdové vezmou vyhlášením federace své záležitosti do vlastních rukou, když byli vyloučeni z politického řešení syrské války.

Spravovat prý budou tři kurdské oblasti u hranice, sjednocené nově pod název Federace severní Sýrie. Jejich správa bude zastupovat všechny etnické skupiny, které v těchto oblastech žijí.

Kurdské milice YPG jsou Západem i Ruskem považovány za platné účastníky bojů proti radikálům v Sýrii. Turecko je ale řadí k teroristickým skupinám.

Právě kvůli jejich bojovým úspěchům u hranice Ankara loni vstoupila do syrského konfliktu a obnovila boj proti Straně kurdských pracujících (PKK).

Vytrvale také odmítá zapojení Kurdů do syrských mírových rozhovorů.

Co je pod kontrolou Kurdů

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která o účast v ženevských jednáních usilovala. Rusko do poslední chvíle tvrdilo, že bez Kurdů nebude dohoda možná.

Kurdové mají nyní podle Reuters pod kontrolou nepřerušený pás území v délce 400 kilometrů u turecké hranice. Táhne se od syrské hranice s Irákem na východě až k řece Eufrat.

Kontrolují také oddělenou část území v oblasti města Afrínu u severozápadní části syrské hranice.

Kurdové v roce 2012 obývali devět procent syrského území, nyní ho kontrolují 14 procent.

Vedoucí syrské vládní delegace na mírových rozvorech v Ženevě Bašár Džaafarí plán syrských Kurdů na vyhlášení autonomní federace ve středu odmítl. Před novináři zdůraznil, že smyslem rozhovorů je uchránit územní celistvost Sýrie.

 

Právě se děje

Další zprávy