Hlavní obsah

Tom Clancy’s The Division: Návyková hratelnost a desítky hodin hraní

Novinky, David Ryneš

Neuvěřitelných tisíc dnů museli hráči čekat, než vyjde nadějný titul Tom Clancy’s The Division. Po několika odkladech tak konečně nadešel den D. S hráči po celém světě jsme se vydali zjistit, zdali se toto urputné čekání vyplatilo.

Upoutávka na hru Tom Clancy's The DivisionVideo: Massive Entertainment

 
Článek

Manhattan je uzavřen a ztráty na lidských životech sahají do obrovských výšin. Zmutované neštovice šířené skrze bankovky paralyzovaly celou společnost. Na to doplatila jak infrastruktura, tak i bezpečnostní složky. První vlna záchrany nepomohla, a tak prezident spouští tajnou směrnici číslo 51.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Tom Clancy's The Division

Ne tak obyčejný občan

Hráč je v rámci směrnice č. 51 aktivován. Za normálních okolností občan, který si žije obyčejný život. V době krize se však stává agentem Divize a jeho cíl je jasný. Dostat situaci na Manhattanu pod kontrolu, vyčistit ulice od gangů a přijít na kloub tomu, kdo za epidemií neštovic stojí.

Jakmile si hráč vytvoří svou postavu a projde krátkým úvodem, kde si osvojí základní mechaniky, tak se setkává se starou známou agentkou Faye Lau. Tu určitě znají hráči z alfa či beta testování hry.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Tom Clancy's The Division

Hlavní příběh je jednoduchý. Hráč řeší, kdo může za epidemii a kdo stojí za neznámou milicí Last Man Battalion. Příběhová linka nás však překvapila svou délkou, kdy její průběh trval necelých dvacet hodin. Toto číslo je však zkresleno ještě plněním vedlejších událostí pro zajištění základny. O základně, RPG prvcích, hratelnosti, on-line složce a technickém zpracování jsme již psali rozsáhlé dojmy. [celá zpráva]

Aby vývojáři podtrhli skličující atmosféru a vytvořili obraz katastrofy, tak do hry začlenili malé příběhy. Příběhy, které hráč nachází při svém putování Manhattanem v podobě záznamů z mobilů, počítačů či rekonstruovaných 3D scén, pomocí technologie ECHO.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Tom Clancy's The Division

Část Manhattanu, která je ve hře odemčena, patří k tomu nejlepšímu, co jsme zatím mohli ve hrách vidět. Vývojáři si dali práci i s takovými detaily, jako jsou připevněné poklice u aut stahovacím páskem. Vytvořit takto detailní herní svět muselo zabrat stovky, ne-li tisíce hodin a za to si vývojáři zaslouží klobouček.

To nejlepší si lze složit

Skládání předmětů a vylepšování statistik bylo v betě uzavřeno. Ve finále to však patří k hlavním pilířům hry, protože přes schematické plánky si hráč může postavit tu nejlepší možnou výbavu. Plánky hráč získává za plnění misí či si je může pořídit jak na základně, tak v Temné zóně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Tom Clancy's The Division

K dokonalé rovnováze mezi statistikami a k budování své role v bojích je hlavní rekalibrace. Díky ní si hráč může vybrat jednu statistiku na své výzbroji kromě zbraní a změnit ji. Lze vyměnit jak hlavní atributy, jako je výdrž, která přidává životy, tak i vedlejší bonusy, jako je šance na kritický zásah.

Každý konec je novým začátkem

Jakmile hráč dokončí příběh, vylepší si celou základnu a dosáhne třicáté úrovně, tak teprve tehdy začíná hlavní část hry. Sbírání té nejlepší výbavy, plnění těžkých misí a zvyšování svého hodnocení v Temné zóně.

Vývojáři zde aplikují stejný model, jaký je například použit ve sci-fi akci Destiny. Každý den se hráčům zpřístupní tři mise, kdy dvě mají těžkou obtížnost a jedna vyzývavou. Ty těžké však nejsou nijak náročné a s malinko lepší výbavou je hráč dokáže projít sám. Vyzývavá mise je však úplně o něčem jiném.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Tom Clancy's The Division

Zde už to chce čtyřčlennou partu, pevnou souhru, synergii jednotlivých schopností a nadprůměrnou výbavu. Bez toho budou hráči frustrovaní a po stovkách úmrtí to vzdají. Obtížnost nás velice mile překvapila. Každé dokončení této mise doprovází radost celého týmu z toho, že dokázali něco, co se na začátku zdálo býti nemožné.

Za plnění těchto každodenních činností je hráč odměněn speciální měnou, tzv. Phoenix kredity, které následně utrácí za tu nejlepší možnou výbavu u speciálních obchodníků. Phoenix kredity se dají získat také z mrtvých bossů, kteří se nacházejí uvnitř Temné zóny.

Vývojáři společně s vydavatelem oznámili obsah, na který se hráči mohou těšit v budoucnu. Již příští měsíc vyjde první mise v režimu Incursion. Ta by měla pro hráče představit ještě mnohem větší výzvu a za její splnění získají agenti výbavu ze zatím neoznámené sady.

Upoutávka na plánovaný obsah do Tom Clancys The DivisionVideo: Massive Entertainment

V dubnovém updatu vyjde také hodně žádaná funkce výměny předmětů, kdy si hráči budou moci vyměňovat věci mezi sebou. Tyto přídavky jsou zadarmo. Nový obsah budou do titulu přidávat pravidelně, a tak hráče čekají týdenní mise, další Incursion mise a různé tematické události přijdou v květnu.

Větší rozšíření, označená jako DLC, byla také ohlášena. Ta budou mít mezi sebou mnohem větší rozestup. Podle plánu vydavatele by první mělo vyjít v červnu, další během letních měsíců a poslední v zimě.

O obsah, jak přítomný, tak budoucí, jsme měli největší obavy během testování beta verze. O opaku nás přesvědčilo nalézání nové výbavy a s tím spjaté budování své role v soubojích, denní mise, Temná zóna, kde nikdo není v bezpečí, a plánované přídavky.

Výlet do Manhattanu se vyplatí

Tom Clancy's The Division by se dalo brát jako taková vhozená rukavice titulu Destiny. Zároveň by se dalo říci, že se jedná o další vlaštovku do pomalu rozjíždějícího se upraveného žánru MMORPG (Massive Multiplayer Online Role-Playing Game), kdy se vyhodí ono „Massive“. Pro hráče dychtící po té nejlepší výbavě či pro skupinu kamarádů, kteří touží po výzvách, které mohou plnit v kooperaci, to je jasná koupě.

Určitě má titul své mušky a musí se ještě dopilovat například sbírání Phoenix kreditů či ztráta/zisk za zběhnutí v Temné zóně. Nic z toho však Divisionu nevezme to, že se jedná o zábavnou akční hru s pořádnými RPG prvky a návykovou hratelností.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Tom Clancy's The Division

Ta je umocněna v momentě, kdy hráč má skvělé parťáky po svém boku. Obavy z podvodníků, kteří byli v betě, jsou také pryč. Za desítky hodin jsme nenarazili na ani jedno podivné chování z řad lidských protivníků v Temné zóně.

Oproti skvělému Destiny dělá v základní podobě mnohem věcí lépe. Vývojářům z Massive Entertainment se tak podařilo postavit pevné stavební kameny. Pokud neusnou na vavřínech, tak hráče tohoto titulu čeká jen a jen lepší budoucnost. Nastíněný plán a úspěch ve formě pokoření rekordu v zahájení prodeje nové herní značky naznačují, že těch 1 000 dní čekání se vyplatilo.

Tom Clancy's The Division vyšlo na osobní počítače a herní konzole PlayStation 4 a Xbox One. Titul je lokalizován do češtiny formou textů a titulků.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám