Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Play-off: Liberec vyzrál na Chomutov, Sparta o náskok málem přišla

  17:53
První výhry ve čtvrtfinále hokejové extraligy slaví také hokejisté Liberce a Sparty. Nejlepší tým základní části porazil ve středu večer Chomutov 4:1, zatímco Sparta se o svůj gólový náskok strachovala až do konce. Zlín nakonec zdolala těsně 4:3.
Daniel Přibyl ze Sparty se prodírá obranou Zlína v prvním zápase čtvrtfinále.

Daniel Přibyl ze Sparty se prodírá obranou Zlína v prvním zápase čtvrtfinále. | foto: ČTK

Liberec v prvním zápase play-off nezaváhal a Chomutov porazil 4:1. Hosté doplatili na spoustu zbytečných faulů, celkem se nechali vyloučit osmkrát. Úspěšný vstup do čtvrtfinále má za sebou také Sparta, která přehrála Zlín 4:3.

Druhé zápasy těchto sérií jsou na programu už ve čtvrtek. Po jejich skončení se oba duely přesunou na stadiony hostů, tedy do Chomutova a Zlína. Tam se bude hrát v neděli a v pondělí.

Liberec vs. Chomutov 4:1 (na zápasy 1:0)

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži

Liberec před zápasem nejvíce děsil Červenka, nejproduktivnější hráč základní části. A právě on měl jednu z prvních šancí. V 9. minutě pláchl obraně soupeře a ujížděl sám na brankáře. Naštěstí pro Piráty proti jeho střele Lašák včas vykopl beton.

O chvíli později už udeřil Liberec. V 11. minutě, krátce po konci přesilovky domácích, se předvedl Bakoš. Prohnal se třetinou soupeře, naznačil střelu a přihrával křižně na zcela volného Bulíře, který už pak jen v poklidu usměrnil puk do branky.

Ve druhé třetině se činil chomutovský brankář Kristan, který se ukázal hlavně proti pokusu Radivojeviče, když se mrštně přesunul k tyči. Parádně vychytal například i agilního Birnera.

Střeleckou bezmocnost Liberce hosté nakonec potrestali. A prsty v tom měl kdo jiný než Červenka. Ve 36. minutě se zjevil ve své oblíbené pozici za bránou, kde si okamžitě všiml najíždějícího Vondrky.

Ten dostal od beků soupeře mnoho prostoru a pas od Červenky s přehledem využil.

Tygry akce bývalých slávistů očividně zaskočila a na konci druhé části působili dost zkoprněle.

Chomutov však v průběhu celého zápasu srážely zbytečné fauly, což se jim vymstilo hlavně ve třetí třetině. Po faulu Duška hrál Liberec už svou šestou přesilovku, při které na sebe vzal odpovědnost zkušený Vampola. Ve 47. minutě krásným, příčným pasem našel Birnera, který z voleje zamířil přesně.

A Birner se přičinil i do třetí gól domácích. V 53. minutě nahodil puk na Kristana, který jej pouze vyrazil na číhajícího Řepíka, který puk bleskově zasunul do branky. A šťastný střelec přidal ještě jeden gól: v 58. minutě parádně proměnil trestné střílení. Tah kouč Růžičky, který do branky na nájezd poslal náhradníka Strmeně, tedy nevyšel.

Z další rány už se Chomutov nevzpamatoval a Bílí Tygři si v pohodě pohlídali vedení. Na branku Pirátů dohromady vyslali 50 střel a úvodní utkání série zaslouženě ovládli.

ČTĚTE: Liberecký Vampola si oddechl a chválil Chomutov: Uznávám, jak hraje

Filip Pešán (Liberec): „Odehráli jsme velmi těžké utkání. Chomutov je velmi organizované mužstvo, které po dvou třetinách drželo stav 1:1 a ten naprosto odpovídal tomu dění v zápase. Jsem rád, že jsme udrželi aktivitu i do té třetí třetiny a proměnili přesilovou hru, což ten zápas zlomilo na naši stranu. Nestalo se ale nic víc a nic míň, než že jsme vyhráli první zápas série.“

Vladimír Růžička st. (Chomutov): „My jsme přijeli s jasnou taktikou dobře bránit a chodit do rychlých protiútoků. Liberec je samozřejmě kvalitní mužstvo, což potvrzoval v celé sezoně. Domácí hráli velmi dobře, byla škoda, že za toho stavu 1:1 po dvou třetinách jsme se pak dostali do hodně oslabení a bohužel ten zápas nezvládli.“

Branky a nahrávky: 11. Bulíř (Bakoš, Radivojevič), 47. Birner (Vampola, Krenželok), 53. Řepík (Birner, Vampola), 58. Řepík z trestného střílení - 36. Vondrka (Červenka, V. Růžička ml.). Rozhodčí: Hribik, Úlehla - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. Třetiny: 1:0, 0:1, 3:0. Diváci: 7500.

Liberec: Lašák - Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner (36.-40. Plutnar), Vitásek, Výtisk - Bakoš, Vampola, Radivojevič - Řepík, Bulíř, Birner - Valský, P. Jelínek, Krenželok - Stránský, Lakatoš, J. Vlach. Trenéři: Pešán a V. Čermák.

Chomutov: Kristan (v čase 57:02 na tr. střílení Strmeň) - Valach, Skinner, Pereťagin, Tejnor, Šidlík, Dlapa, Trefný - Červenka, V. Růžička ml., Vondrka - D. Květoň, Kämpf, Hřebejk - Ölvecký, Dušek, Tomica - Račuk, D. Kaše, Sklenář. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

Sparta vs. Zlín 4:3 (na zápasy 1:0)

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži

Do utkání vstoupili aktivněji zlínští hokejisté. Hned v první minutě utkání musel kanadský brankář Danny Tylor likvidovat tři střely hostů, což zvládl úspěšně. Zlín tak svou aktivitou dal jasně najevo, že v této sérii nechce proti ofenzivně laděné Spartě pouze bránit. Kvalitní zákrok předvedl také zlínský brankář Libor Kašík, když vyrazil backhand sparťanského kapitána Hlinky z předbrankového prostoru.

První gól této čtvrtfinálové série viděli diváci v O2 areně ve 12. minutě a radovali se domácí fanoušci. Pech přihrál do mezikruží Formanovi a ten puk rychle posunul k pravé tyči Petru Kumstátovi, který trefil poloodkrytou zlínskou branku. Pouze o 63 sekund později zvýšil na 2:0 pro domácí Jan Hlaváč. Kašíkovi puk propadl mezi lapačkou a betonem. Hosty tento moment viditelně zaskočil.

Ve druhé třetině už byli na puku častěji sparťanští hokejisté, a Zlín se tak kvůli jejich dobrému pohybu musel přece jen uchýlit k častějším obranným činnostem. Příznivé útočné podmínky ovšem pro Zlín nastaly v přesilové hře. Útočník Robert Říčka nejdříve trefil tyč a pak v čase 29:01 snížil z dorážky na 1:2.

Zlínský gólman Libor Kašík inkasuje 2. gól v úvodním zápase čtvrtfinále play-off proti Spartě.

Tento stav však vydržel jen necelé dvě minuty. Kolem pravého mantinelu totiž nabral rychlost Netík, žabičkou poslat kotouč na osu hřiště Michalu Dragounovi a ten z první poslal kotouč pod horní tyčku Kašíkovy branky – 3:1. Snížit mohli Bukarts s Říčkou v přečíslení, ale Taylor druhého jmenovaného vychytal.

Ve 47. minutě přehrál sparťanskou obranu opět Říčka. Aktivní zlínský útočník připravil puk pro Petra Holíka, který střelou z levého kruhu překonal Taylora. Puk domácímu brankáři prošel mezi betony. Na 4:2 pro Spartu zvýšil střelou z mezikruží obránce Michal Čajkovský. Na konečných 4:3 snížil tři sekundy před závěrečnou sirénou Jiří Ondráček, ale více už toho hosté nestihli.

ČTĚTE: Spartě pomohly „góly pro pamětníky.“ Hrálo se nám dobře, řekl Dragoun

Josef Jandač (Sparta): „První půlku zápasu jsme hráli hodně dobře, dostali jsme se do vedení. Poté bylo důležité, že po inkasovaném gólu v oslabení jsme znovu odskočili do dvoubrankového vedení. Mrzí mě druhý (inkasovaný) gól, který byl z kategorie lacinějších a dostal nás na nějaký čas pod tlak. Pak jsme ale zase odskočili a zápas si pohlídali.“

Rostislav Vlach (Zlín): „V úvodu na nás bylo cítit, že máme v nohách zápasy s Třincem, náš pohyb byl pomalý a byli jsme všude o krok zpět. A když jsme měli na začátku nějaké šance, tak jsme je, bohužel, neproměnili a pak jsme Spartě minimálně dva góly sami nabídli. Sparta vyhrála zaslouženě.“

Branky a nahrávky: 12. Kumstát (Forman, Pech), 13. Hlaváč (Dragoun), 32. Dragoun (Netík), 54. Čajkovský (Sabolič, Cingel) - 30. Říčka (Žižka, Bukarts), 47. P. Holík, 60. Ondráček (P. Holík, O. Horák). Rozhodčí: Šindler, R. Čech - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Třetiny: 2:0, 1:1, 1:2. Diváci: 9271.

Sparta: Taylor - Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš - Přibyl, J. Hlinka, Buchtele - Hamilton, Cingel, Sabolič - Forman, Pech, Kumstát - Netík, Dragoun, Hlaváč. Trenéři: Jandač a Moták.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, O. Horák, Řezníček - Bukarts, P. Holík, Říčka - Štumpf, Roman Vlach, O. Veselý - Čachotský, D. Šťastný, F. Čech - Ondráček, Fořt, Maruna. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Mistrovství světa v hokeji 2024

Finále MS 2024 Česko - Švýcarsko proběhne v neděli od 20:20. Utkání o bronz mezi Švédskem a Kanadou od 15:20. Příští ročník MS 2025 se hraje ve Švédsku a v Dánsku.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi si doma zahrají o světový titul

10. května 2024,  aktualizováno  25.5 21:19

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

ONLINE: Švédsko - Kanada 1:1. Zvýšené tempo, po druhé části srovnáno

26. května 2024

Sledujeme online Hokejové mistrovství světa spěje do finiše. Před finálovým duelem mezi Českem a Švýcarskem (od...

Netrápí mě, že nehraju. Už se nemusím stresovat, ulevil si Jágr. Klukům věřím

26. května 2024  14:25

Než vstoupil na pódium, zase zazněla narážka na jeho bezmeznou hokejovou kariéru. „Jsem možná první...

Krejčíkův start nejistý, pečují o něj lékaři. Flek končí, trenéři dopsali Ščotku

26. května 2024  12:05,  aktualizováno  13:22

Ihned vyloučil, že by národní tým odehrál finále mistrovství světa jen s pěti obránci. Zároveň ale...

V NHL mi to připadalo jako v džungli. Kučera vzpomíná na Nagano i kariéru

26. května 2024

Premium Patří do zlaté hokejové generace: je olympijským vítězem z Nagana 1998, dvojnásobným mistrem světa,...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...