ANO kritizuje ČSSD: Lex Babiš? Vždyť je to Kalouskův sen

Mají ministři podnikat?

ANO kritizuje ČSSD: Lex Babiš? Vždyť je to Kalouskův senNOVÉ 1
Domov
Filip Nachtmann
Sdílet:

Výbušná atmosféra panovala ve čtvrtek mezi poslanci ústavně-právního výboru, který měl na programu novelu zákona o střetu zájmů. Řešily se totiž především změny dopadající na vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten by podle zvažovaných návrhů ztratil v případě působení v další vládě vliv nad Agrofertem i médii, která dnes vlastní. Poslanci Babišova hnutí brali nápady poslanců TOP 09 i koaliční ČSSD jako útok. A jasně řekli: pokud se má takto střet zájmů řešit, tak u všech, tedy i u poslanců.

Relativní klid mezi koaličními partnery rozvířil ve čtvrtek ráno Jan Chvojka z ČSSD, který k zákonu o střetu zájmů připravil ještě přísnější změnu, než prosazuje poslanec TOP 09 Martin Plíšek. Podle Plíška by ministr nemohl být ovládající osobu firmy.

Také Chvojka chce členům vlády zakázat, aby ovládali obchodní korporaci a přímo či nepřímo v ní uplatňovali rozhodující vliv. Zákaz má platit pro nově nastoupivší ministry. A kdo se mu nepodřídí, toho čekají tvrdé sankce. Automaticky ztratí nejen právo hlasovat v orgánech své společnosti, ale i právo na podíl ze zisku v daném kalendářním roce.

„Nejde o nějaký lex Babiš, to odmítám. Já nevím, jestli pan ministr Babiš bude znovu ministrem, nebo nebude. Je mi to celkem jedno, i když bych byl možná radši, kdyby nebyl,“ odmítal Chvojka, že by mířil přímo na Babiše.

Chvojka ale zároveň navrhuje i regulaci u vlastnictví médií a nepřímo přiznává, že tady je to také kvůli současnému ministrovi financí: „Když se podívám na to, jak píší Mladá fronta Dnes a Lidové noviny a jak psaly dřív, tak ta stopa, že to vlastní ministr, tam prostě je.“

'ČSSD znovu překvapila, je to ryzí populismus

Právě změny poslanců Plíška a Chvojky, které se dotýkají Andreje Babiše, logicky vyvolaly odpor poslanců za hnutí ANO. Proti regulaci vystupoval především poslanec Radek Vondráček.

„ČSSD dnes opět překvapila, myslím, že jsme koaliční spolupráci posunuli zase o level výš. Je vždy špatně, když se zákon schvaluje kvůli jednomu člověku. Můžeme si říkat, co chceme, ale označení lex Babiš na tyto návrhy sedí,“ prohlásil Vondráček s tím, že například v Chorvatsku se střet zájmů a vlastnictví řeší i u poslanců, kteří nemohou podnikat: „Proč u nás zrovna člen vlády? Proč ne hejtman? Proč ne primátor Prahy? To jsou všechno osoby, které ze své pozice mohou ovlivňovat své okolí. Zacílení na ministry je ryzí populismus a všichni víme, proč se to děje.“

Čtěte také: Babiš v roce 2009: ‚Je moje. Platím tolik, že snad můžu dostat dotaci‘

K Vondráčkovi se na výboru přidal i jeho kolega z poslaneckého klubu Martin Komárek, který omezování Andreje Babiše odmítá dlouhodobě, stejně jako například jakékoliv vicepremiérovo pochybení v kauze Čapího hnízda. „Skutečně jsem nevěřil svým očím. To je v podstatě zhmotněný sen pana Kalouska. To tu dva a půl roku tvrdí ve sněmovně,“ komentoval Komárek pozměňovací návrh poslance Chvojky.

Výbor ve čtvrtek o změnách k zákonu o střetu zájmů nakonec nehlasoval a rozhodnutí nechal až po Velikonocích.

Čtěte také: ČSSD vyrazila proti Babišovi: Buď vláda, nebo byznys

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články