Tabulka:11. Vítkovice 148:155 - 71
12. Pardubice 124:162 - 67
13. Litvínov 120:146 - 63
14. Karlovy Vary 118:191 - 48

Pardubice si poradily s Vítkovicemi 2:0 a v tabulce odskočili Litvínovu znovu na rozdíl čtyř bodů. Domácí se dokázali prosadit už po pěti minutách díky obránci Martinu Štajnochovi a do konce zápasu vedení nepustili. Výhru pojistil ve třetí třetině útočník Tomáš Marcinko, nulu vychytal Brandon Maxwell.

Litvínov porazil Karlovy Vary 2:1 v prodloužení. Hostující Západočeši vedli, ale Verva nakonec udržela naději, aby se ještě stihla vyhnout baráži. Po vítězném gólu útočníka Robina Hanzla v čase 60:16 však obhájce titulu přesto ztrácí dvě kola před koncem na Pardubice, které v neděli přivítá před svými diváky, čtyři body.

HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Steel 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

"Ať už jsme utkání odehráli jakkoliv, tak nás v tuto chvíli zajímají především body. Našli jsme cestu, i když ne vždy tu snadnou, jak ty zápasy vyhrávat. Samozřejmě nic nekončí, potřebujeme ještě nějaké body uhrát," prohlásil kouč vítězů Peter Draisaitl.

Pardubice do zápasu nastoupily i s uzdraveným kapitánem Rolinkem, který od 33. kola absentoval. "Nehrál jsem asi devět týdnů a pak jsem byl na ledě deset dnů, takže to pro mě bylo opravdu těžké. Zápas sice neměl takové tempo, protože Vítkovicím už o nic nejde, ale přesto mi to dalo zabrat," přiznal zkušený forvard Tomáš Rolinek.

První šanci zápasu sice měli Ostravané, když Hovorka trefil horní tyč, ale do vedení šlo už v páté minutě Dynamo. Nahodil připravil střeleckou pozici pro Štajnocha, jehož střela prolétla až za strážce hostující branky Kantora.

Vítkovice mohly odpovědět v přesilovce, jediné v celém utkání, navíc kuriózně za špatné střídání domácích, ale Olesz ani nadvakrát nedokázal protlačit kotouč za Maxwella. Lépe si v šanci nevedl ani Vandas, který mohl využít toho, že Maxwell na chvíli ztratil přehled, avšak netrefil branku. Na tempu utkání se viditelně projevoval fakt, že Vítkovice už se nemusely nikam hnát.

Vítkovice se trápily v koncovce

Náskok Pardubic mohl ve 25. minutě pojistit Orsava, jenže v klíčové chvíli mu před opuštěnou brankou vítkovický obránce zablokoval hůl. Hosté pak na několik minut přebrali režii utkání a Maxwell musel zasahovat při šanci Strapáče a tvrdé střele Pastora. Na druhé straně si Kantor díky hbité lapačce poradil s dobře mířeným pokusem Poulíčka.

Pardubický útočník se pak na začátku třetí části pasoval do role nahrávače a po Marcinkově dorážce vedly Pardubice už o dvě branky. Snížit ztrátu mohl krátce poté Szturc, ale přečíslení dvou proti jednomu nevyřešil ideálně. Dynamo si dvoubrankový náskok v klidu pohlídalo až do konce a díky čtvrté výhře za sebou se výrazně přiblížilo jistotě setrvání v extralize.

"Neodehráli jsme špatné utkání, dobře jsme bruslili, ale chyběla nám koncovka. Měli jsme tam nějaká přečíslení, ale bez gólu se nedá vyhrát. Kdybychom se dokázali prosadit, tak jsme si mohli odvézt nějaké body a mohl bych tým pochválit. Za předvedený výkon jsme si určitě nějaký zisk zasloužili, ale kvůli koncovce vyhráli domácí zaslouženě," zhodnotil duel hostující kouč Ladislav Svozil.

Branky a nahrávky: 5. Štajnoch (Nahodil, Orsava), 44. Marcinko (Poulíček, Čáslava). Rozhodčí: Lacina, Hrubý - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 9002.

Pardubice: Maxwell - Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, L. Havlík - P. Sýkora (27. Poulíček), Redenbach, Marcinko - Moňa, Nahodil, Orsava - Rapáč, Tomášek, Rolinek - Cetkovský, Kaut, M. Beran. Trenéři: Draisaitl a Potajčuk.
Vítkovice: Kantor - Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Pastor, Philipp - Olesz, Illéš, Strapáč - Vandas, Kolouch, Kucsera - Tomi, Balán, Hovorka - Szturc, Maliník, E. Němec. Trenéři: Svozil a Petr.

HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 2:1 v prodloužení (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)

Litvínovu se podařilo vstřelit branku již po 23 vteřinách hry, ale Kubátova dorážka za Habalova záda přišla až po odpískání, takže branka nebyla uznána. Druhá minuta přinesla šanci Martynka, který se bekhendem pokoušel překonat hostujícího brankáře, ale neuspěl. Poté celý stadion zkoprněl, když se Petrásek pokoušel rozehrát puk, ten mu ovšem sjel z čepele a naštěstí pro něho neskončil v brance, ale pouze na brankové konstrukci a následně odklouzal za branku.

V deváté minutě ujela dvojice Trávníček - Duda, ale Trávníček blafákem do bekhendu neuspěl a trefil pouze tyč. V 12. minutě naremploval Kůs Jánského a pro oba zápas skončil: Kůs dostal trest do konce utkání a Jánský se po dlouhé době zvedl z ledu a s bolestivou grimasou odešel do kabiny. V závěru první části našlápl Svoboda ve středním pásmu, nikým neatakovaný se v klidu dostal až před Petráska a poslal hosty do vedení.

Litvínov vyrovnal ve 24. minutě, když Duda zpoza branky nabil Lukešovi a ten z předbrankového prostoru pohotově zavěsil. Další šanci měl Martynek, který uháněl po levém křídle, jenže Habal výtečným zákrokem šanci zabránil. V polovině utkání měli hosté ojedinělou šanci, když Gorčík tečoval nahozený kotouč před brankou, ten však skončil těsně vedle.

Poté měl Litvínov obrovskou šanci, ale Dvořák odpálil puk na brankové čáře, v přerušené hře pak i sudí u videa potvrdil, že to hostující obránce stihl a branka nemohla být uznána. V závěru prostřední části ujel v oslabení Trávníček, jeho pokus skončil pouze na tyčce. "Když už jsme je přehráli pohybem a dostali jsme se do šancí, tak jsme nebyli schopni dát branku," mrzelo domácího kapitána Michala Trávníčka.

Rozhodl Hanzl

Třetí třetina přinesla tlak v podání domácího týmu, ale branku nedokázal vstřelit nikdo z litvínovských hráčů. V největší šanci neuspěl ve 46. minutě Piroš, který se zblízka nedokázal bekhendem prosadit a poté si stejně počínal i Jurčík, který pálil dvakrát z mezikruží, ale Habal byl výborný a utkání tak rozhodlo až prodloužení, které už po 16 vteřinách rozhodl Hanzl.

"Je to obrovské zklamání, potřebovali jsme vyhrát, ale výhra za dva body je strašně málo. Musíme vyhrát v neděli a pak se uvidí, hlavně musíme získat tři body. Potřebujeme každé vítězství, abychom se dostali psychicky nahoru a připravili se na to, co přijde," řekl po utkání střelec vítězné branky.

"Na našem týmu je vidět, o co se hraje. Aktivita byla od začátku, ale paradoxně nás přibrzdila dlouhá přesilová hra, kdy jsme málo stříleli, což není správné. Poté jsme inkasovali, ale v kabině jsme si řekli, že půjdeme více do střel. To se nám povedlo. Bohužel jsme i přes řadu šancí druhou branku nepřidali. Výborně zachytal hostující brankář. Výhra alespoň za dva body je výsledek dobré práce," uvedl asistent domácího trenéra Jiří Šlégr.

Hosté si připsali první bod po osmi předchozích vystoupeních, v nichž vyšli zcela naprázdno. "Získali jsme po dlouhé době nějaký bod. Bojovali jsme, makali jsme. V obraně bylo spousta zmatků, ale brankář nás podržel. V prodloužení jsme rychle inkasovali, ale pro nás je i ten jeden získaný bod dobrý," netajil asistent trenéra Mikuláš Antonik.

Branky a nahrávky: 24. Lukeš (Duda, F. Pavlík), 61. R. Hanzl (Lukeš) - 19. Jakub Svoboda. Rozhodčí: Fraňo, Horák - Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:9, navíc Kůs (K. Vary) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 3845.

Litvínov: Petrásek - Chaloupka, Kubát, F. Pavlík, T. Pavelka, K. Černý, Frolo - Gerhát, Piroš, Lukeš - Duda, R. Hanzl, M. Hořava - Martynek, Havlíček, Trávníček - Jánský (25. K. Reichel), Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Šlégr.
Karlovy Vary: Habal - T. Dvořák, Bičánek, Sičák, M. Rohan, Benák, Baránek - Huna, Haščák, Vrána - Bartek, Skuhravý, Gorčík - Jakub Svoboda, Marosz, T. Rachůnek - V. Tomeček, Kůs, Flek. Trenéři: Mlejnek a Antonik.