Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Česká loď v Drážďanech je zas volná. Vysvobodily ji dva tanky a remorkér

Autor: ČTK, kle - 
21. března 2016
12:40

V Drážďanech se po týdnu podařilo uvolnit českou nákladní loď Albis, která blokovala dopravu na Labi. Pomoci musely dva české tanky a remorkér. Vyproštění lodě, které sledovaly stovky lidí, trvalo nakonec jen několik minut.

Za dvě minuty dvanáct vydal remorkér troubením pokyn k napnutí tažných lan. Pásová vozidla poté s pomocí Beskyd příď lodě hladce natočila proti proudu, následně byl Albis od mostu odtažen. Pokud kontrola motoru neukáže žádný problém, loď se vydá na plavbu do České republiky. Přímo na místě se záchrannou operací pomáhalo i 12 českých hasičů, kteří obsluhovali vyprošťovací tanky, a byli i na palubě plavidla.

 

Video České tanky vyprostily uvízlou loď v Drážďanech. Za pár minut bylo po všem - Blesk TV
Video se připravuje ...

Česká loď v době nehody převážela 800 tun soli, náklad se před záchranou musel vyložit. Vykládku komplikovaly problémy se sacím bagrem, neboť kvůli vlhku sůl hrudkovatěla a zařízení ucpala.

Němečtí hasiči pošlou milionovou fakturu

Lukáš Hradský, spolumajitel společnosti Evropská vodní doprava (EVD), sdělil, že jejich loď má povolení pro plavbu na nejbližší loděnici. „Pojedeme do Děčína, kde loď vytáhneme na sucho, provedeme revizi motoru a převodovky a zjistíme, jaký je její technický stav,“ uvedl Hradský.

Teprve poté bude EVD řešit náklady na celou akci. Nejdražší bude podle Hradského pomoc německých hasičů. „Odhaduji vše na zhruba milion korun až dva miliony korun, ale žádná faktura nám zatím nepřišla,“ řekl.

Loď jménem Albis uvázla u drážďanského Albertova mostu minulé pondělí pozdě večer. Drážďanský vodní a plavební úřad po nehodě uvedl, že loď zřejmě najela na mělčinu a silný proud ji strhl ke straně.

Albis není podle drážďanského dopravního muzea první lodí, která u Albertova mostu uvízla. Z dochovaných fotografií je patrné, že v letech 1916 a 1937 se udály stejné havárie. V březnu 1916 se člun s nákladem uhlí po bočním nárazu do pilířů prolomil, což vedlo ke zkáze plavidla.

Zástupce ředitele drážďanského vodního a plavebního úřadu (WSA) Karsten Wild i tak podle deníku Bild považuje nynější incident za výjimečný. Podle WSA je nynější havárie na Labi v Sasku nejhorší od roku 1978.

V prosinci loňského roku zablokovala lodní dopravu na Labi v Drážďanech na několik dní nákladní loď české společnosti ČSPL, a.s., která uvázla na mělčině nedaleko Mariánského mostu. Vyprostit se ji podařilo až pomocí vodní vlny, kterou z Čech poslalo Povodí Labe.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi