Čínský nájezd na české banky. Skupina CEFC chce získat bohaté i běžné klienty

Milan Mikulka Milan Mikulka
21. 3. 2016 18:49
Čínská skupina CEFC chce získat polovinu v bankách vlastněných J&T, uchází se také o GE Money Bank. Pokud by se podařilo obě transakce dotáhnout do úspěšného konce, nový bankovní holding v Česku a na Slovensku by činil přes dva miliony klientů s vklady přes 300 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – Na vstup do několika významných bank v Česku a na Slovensku se připravuje čínská investiční skupina CEFC. Cílem je vytvořit ve střední Evropě bankovní holding, který bude pokrývat bohaté, ale i běžné klienty. Číňané by tak mohli kontrolovat skupinu s více než dvěma miliony klientů, jejichž vklady přesahují 300 miliard korun.

Plán na dvou pilířích, zatím ani jeden ale není dojednaný. Prvním je snaha získat poloviční podíl v J&T Finance Group, tedy v bankách spadajících pod slovensko-českou investiční skupinu J&T. Číňané by získali kontrolu nad J&T Bankou, která má v Česku a na Slovensku přes čtyřicet tisíc klientů s vklady přesahujícími sto miliard korun. Získali by ale i Poštovou banku pro běžné klienty – těch má na Slovensku zhruba jeden milion s vklady kolem sto miliard korun.

Čínská CEFC zároveň pracuje na získání obdobné banky v Česku. Na trhu je momentálně na prodej jediná, kterou lze zařadit mezi velké − GE Money. Ta má zhruba milion klientů, čímž se řadí mezi čtyři největší v Česku. S vklady zhruba 110 miliard korun jí pak patří šesté místo. To, že se GE Money někomu prodá, je jisté. Americká centrála koncernu General Electric loni rozhodla, že do konce letošního roku chce prodat své bankovní aktivity.

Detailní údaje spojené s prodejem GE Money si vyžádala zhruba dvacítka zájemců. Její prodej bude největší změnou na českém bankovním trhu od privatizace České spořitelny, Komerční banky a ČSOB zhruba před patnácti lety. General Electric ale vedle přímého prodeje pracuje i na druhé variantě − zbavit se GE Money skrze burzu. V souvislosti s tím vybírá nový název. Favority jsou podle informací Hospodářských novin varianty Bohemica Bank či Bohemia Money Bank.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy