Vyšetřování sobotní nehody Boeingu nad Ruskem pokračuje, vyšetřovatelé mají data z černé skříňky

ČTK ČTK
21. 3. 2016 20:35
Ruští vyšetřovatelé mají data z černé skříňky dubajského letounu, který havaroval na letišti v jihoruském Rostově na Donu. Boeing 737-800 společnosti FlyDubai letící z Dubaje se v sobotu ráno zřítil za špatné viditelnosti při druhém pokusu o přistání. Nehodu nepřežil žádný z 55 cestujících ani sedmi členů posádky.
Prohledávání trosek letadla FlyDubai, které se zřítilo v Rostovu.
Prohledávání trosek letadla FlyDubai, které se zřítilo v Rostovu. | Foto: Reuters

Rostov na Donu (Rusko) - Ruským vyšetřovatelům, kteří zjišťují příčiny sobotní havárie letadla dubajské společnosti FlyDubai v Rostově na Donu, se podařilo získat data z poškozené černé skříňky, jež zaznamenávala hovor posádky v pilotní kabině. Dekódování ale ještě potrvá. Informovala o tom agentura Reuters. Rostovské letiště v pondělí obnovilo provoz.

Boeing 737-800 společnosti FlyDubai letící z Dubaje se v sobotu ráno zřítil za špatné viditelnosti při druhém pokusu o přistání na letišti v jihoruském Rostově na Donu a začal hořet. Nehodu nepřežil žádný z 55 cestujících ani sedmi členů posádky. Otázkou mimo jiné je to, proč se posádka snažila přistát, když jiná letadla raději odletěla na jiné letiště.

Mluvčí ruského Mezistátního leteckého výboru (MAK) v pondělí agentuře Reuters řekl, že záznamník letových dat katastrofu přečkal poměrně v pořádku, ale značně poničený je záznamník hovoru v kokpitu. Nicméně i z něho se podařilo získat údaje.

"Paměť už byla z této černé skříňky zachráněna a teď se s ní pracuje," uvedl mluvčí. "Dekódování obou černých skříněk může trvat několik týdnů až několik měsíců," brzdil ale hned očekávání brzkých výsledků.

Zatím prý nic nenasvědčuje tomu, že by letoun byl terčem nějakého útoku. Podle ruských médií vyšetřovatelé se nyní zabývají dvěma hlavními teoriemi možné příčiny leteckého neštěstí - jednou je chyba pilota a druhou technická závada.

Odlety byly podle mluvčího letiště obnoveny v pondělí v 07:30 SEČ, přílety ale byly ještě opožděné a některé byly zrušeny.

 

Právě se děje

Další zprávy