Hlavní obsah

Jsme možná schopni odblokovat iPhone i bez Applu, oznámila FBI

Los Angeles
Aktualizováno

Vyšetřovatelé z FBI možná odemknou iPhone 5C zabitého teroristy ze San Bernardina Syeda Rizwana Farooka, aniž by jim při tom musel pomáhat výrobce iPhonů Apple. Uvedl to server BBC, podle něhož bylo také odloženo další stání u soudu, kde FBI po Applu požaduje, aby software iPhone upravil tak, aby přístroj bezpečně odblokovala a dostala se k datům teroristy.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

V pondělí se mělo konat další stání u soudu, ale bylo odročeno na žádost ministerstva spravedlnosti, potvrdil Apple, který vyšetřovatelům odmítá s odblokováním telefonu pomáhat, aby nenastavil „nebezpečný precedens“.

Důvod odročení uvedli samotní žalobci ministerstva vnitra. Oznámili, že vyšetřovatelé možná znají způsob, jak zakódovaný telefon odemknout. Minulý víkend se jim ozvala „třetí strana” a metodu jim ukázala.

FBI ale potřebuje ještě nějaký čas, aby postup prověřila. „Je potřeba dalších testů k určení, jestli je to funkční metoda, která nepoškodí data ve Farookově iPhonu,“ uvedli v prohlášení.

„Pokud je metoda funkční, mělo by to eliminovat potřebu asistence Applu,“ dodali.

Apple netuší, jak to chce FBI udělat

Mluvčí ministerstva vnitra Melanie Newmanová poznamenala, že vláda je „opatrně optimistická“. O průběhu testování metody chce soud informovat 5. dubna.

Zástupci Applu tvrdí, že netuší, jak chce FBI telefon odkódovat, aniž by poškodila data v telefonu. Pokud se totiž opakovaně zadá špatný kód, všechna data v telefonu se smažou. Apple ale doufá, že pokud vyšetřovatelé přišli na bezpečnostní trhlinu v telefonu, tak se s ním o svá zjištění podělí.

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Radikální islamista Farook a jeho žena Tashfeen Maliková loni v prosinci v kalifornském San Bernardinu zabili 14 lidí. Hlásili se k Islámskému státu. Oba následně zemřeli při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám