Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MX-5 RF: Mazda má targu! (+video)

Michal Fokt
Diskuze (27)
Mazda představuje druhou karosářskou verzi modelu MX-5. Je to targa s elektricky ovládaným střešním panelem.

Mazda přiváží do New Yorku překvapení - model MX-5 RF. Jde vlastně o nástupce současného typu MX-5 Roadster Coupe, ovšem s drobnými rozdíly. RF není roadster se skládacím hardtopem, ale targa, u níž přístup k čerstvému povětří zajišťuje pouze odnímatelný střešní panel. V tomto případě pak nikoli odnímatelný, ale spíše sklopný, ovládá se totiž elektromotory.

Toto řešení zpopularizovalo zejména Porsche 911, má ale tradici i v Japonsku, kde jej mimo jiné používal u svých aut Nissan, Honda nebo Suzuki. V případě MX-5 RF změníte kupé v "poloroadster" za 12 sekund a to až do rychlosti, blízké ostré chůzi - 10 km/h. Střešní panel naštěstí neubírá nic z (ne)praktičnosti 130litrového kufru, vejde se za zadní sedadla.

Střešní panel může být v barvě karoserie nebo černý a pro auto samotné byla vytvořena nová barva laku Machine Grey. Motory zůstávají beze změn, dvoulitr však bude možné kombinovat s manuálem nebo automatem a je téměř jisté, že MX-5 RF bude těžší a dražší. Jak moc, to ukáží až následující měsíce, jak se bude blížit uvedení do prodeje.

Michal Fokt
Diskuze (27)
Avatar - white label
23. 3. 2016 22:50
Re: Moc pěkné
Výsuvná anténa bývala u kabrioletů spíš právě v místě kde má dnes MX-5 pevný prut.
Avatar - white label
23. 3. 2016 22:31
Re: Super
"Překvapivě" v tom máš trochu hokej. Peugeot 601 Eclipse (1936) byl automobil s elektricky skládací kovovou střechou, tedy obdoba toho, s čím o cca 60 let později/před dvaceti lety přišel MB u SLK (1996).
Ovšem to je příběh o kabrioletech! s pevnou skládací (kompletně) střechou, nikoli o karoserii typu targa (se kterou přišlo Porsche v roce 1966) s pouhopouhým odnímatelným střešním panelem.
Avatar - white label
23. 3. 2016 22:02
Re: Odklápění a zaklápění
Právě o to tu jde, tenhle systém se totiž dobře a zároveň levně udělat nedá...
Avatar - beibej
23. 3. 2016 21:57
kreatura
No FUJ, přesložitělý, nepotřebný a nehezký! Fuj! :no: když už MX5 tak s látkou. Když už to má tisíc součástek a hejbe se půl auta tak ať je to aspoň k něčemu. Pořádný CC kde jde celá střech dolu. Tenhle omyl konstruktérů a plánovačů nechápu. To už to mohlo rovnou mít diesel.
23. 3. 2016 20:27
Re: Moc pěkné
Ano, zasouvací anténa do A sloupku je jistě velmi praktická, ale ve vysunuté poloze na autě vypadá neuvěřitelně ošklivě, hlavně tedy při čelním pohledu. Ještě dnes si pamatuju, jak jsme se otřásl odporem, když tuto anténu měl jeden z Favoritů na první filmové prezentaci (byl to ten ve světle modré metalíze a na litých kolech), do výroby to pak ale Škodovka naštěstí nezařadila. :-!