Proč ČSSD nic nedělá? ‚Odvoláme Babiše a rázem bude premiérem‘

šéf poslanců vysvětlil chování ČSSD

Proč ČSSD nic nedělá? ‚Odvoláme Babiše a rázem bude premiérem‘NOVÉ
Středeční mimořádné jednání snemovny Foto: Foto: Jan Zatorsky
1
Krátké zprávy
Echo24
Sdílet:

Kdyby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl kvůli kauze Čapí hnízdo prezidentovi Miloši Zemanovi odvolat vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), mohlo by to skončit tím, že Babiš bude premiérem. V České televizi (ČT) to ve středu večer řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Poukázal přitom na sblížení mezi Zemanem a Babišem. 

Sklenák uvedl, že pokud by se Sobotka vypravil na Hrad se žádostí o Babišovo odvolání, tak je možné předpokládat odchod ANO z vládní koalice. "Určitě všichni si všímají určitého sblížení mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. A ono by to taky mohlo dopadnout tak, že by byla vyslovena nedůvěra této vládě a Andrej Babiš by byl třeba premiér," řekl šéf poslanců ČSSD. Zeman nynější vedení sociální demokracie, jejímž byl v minulosti předsedou, opakovaně kritizuje. Vřelé vztahy nemá zejména se Sobotkou.

Premiér podle Sklenáka nemůže Babišovo odvolání navrhnout i s ohledem na koaliční smlouvu, která návrh prezidentovi na jakoukoli personální změnu ve vládě podmiňuje souhlasem předsedy dané koaliční strany. Babiš by tak se svým odchodem z kabinetu musel souhlasit.

Sklenák uvedl, že ČSSD nechce koalici rozložit, protože k vládnutí přistupuje zodpovědně. "V tuto chvíli nejsou důvody k tomu, abychom navrhovali nějakou rekonstrukci vlády," shrnul.

Čtěte také: ‚Moravec dělá podrazy a bere za to statisíce.‘ Co všechno řekl Babiš

Sedí tu lhář. Pane premiére, konejte! hřímal Kalousek

‚Nemohl jsem říct pravdu‘. Babiš prý nic neukradl a vymluvil se na děti

Podezření na dotační podvod ohledně získání evropských peněz pro projekt Farmy Čapí hnízdo vyšetřuje česká policie i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert a následně změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele.

Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci asi 50 milionů korun, kterou by podnik z rozsáhlého koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohl. Babiš dnes ve Sněmovně uvedl, že farmu v době získání evropské dotace vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Tvrdí, že dotační podvod nespáchal.

Sobotka poslancům řekl, že není možné, aby premiér, kdokoli z koalice nebo Sněmovny nahrazoval vyšetřovatele, státní zástupce, či dokonce soudce. Podle premiéra je třeba vyčkat na výsledek vyšetřování. Na závěr vyšetřování je nutné počkat i podle Mariana Jurečky, prvního místopředsedy lidovců, kteří jsou třetím členem vládní koalice.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články