Hlavní obsah

Kamenný gigant, který zdobí Drákulův kraj

Novinky, fis

Obehnán hlubokým příkopem a propichující oblohu špičatými střechami věží - takový je rumunský hrad Corvin ve městě Hunedoara ve stejnojmenné župě. Působí tajemně a zároveň pohádkově.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Corvin

Článek

K hradu Corvin se váže bohatá více než šest století dlouhá historie, o níž částečně vypráví expozice uvnitř. V současnosti je jeden z největších hradů Evropy hlavně magnetem pro turisty a sem tam i vděčnou filmovou kulisou.

Foto: Profimedia.cz

Když je příroda kolem hradu rozkvetlá a zelená, působí pohádkově.

Stavbu s několika desítkami komnat a řadou točitých schodišť obkresluje 30 metrů hluboký příkop a jediným přístupem je brána na konci dřevěného mostu. Ten podpírají dlouhé kamenné pilíře.

Foto: Profimedia.cz

Jediná přístupová cesta do hradu

Minulost hradu je spojena s rodem Hunayady, z něhož pocházel například uherský král Matyáš I. Korvín. Rozměrově velkorysá stavba vznikla z podstatně menší tvrze a za dobu své existence byla nejednou přestavována.

Corvinu náleží také hradní kaple. Celý hradní komplex je zasazen do zelené krajiny Drákulova kraje. Cesta za prohlídkou hradu vede do téměř osm století starého města Hunedoara v západním Rumunsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám