Hlavní obsah

FBI odblokovala teroristův iPhone i bez pomoci Applu

– Washington • Aktualizováno

Američtí vyšetřovatelé se dokázali dostat k obsahu telefonu iPhone používanému jedním z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu i bez pomoci společnosti Apple, která tento telefon vyrábí. Ministerstvo spravedlnosti vzápětí odvolalo svou žalobu na společnost, kterou se domáhalo, aby Apple pomohl s odblokováním telefonu. Vyplývá to z dokumentů, které ministerstvo poslalo k soudu. Spor byl ostře sledovaný, protože mohl mít širší důsledky pro ochranu osobních údajů.

Syed Rizwan Farook

Článek

Ministerstvo požadovalo od Applu, aby Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) poskytl program, který umožní odblokovat telefon iPhone 5C, jejž vlastnil Syed Farook. Ten spolu s manželkou v San Bernardinu postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Následně v přestřelce s policií zahynuli.

FBI zkoumá možnou komunikaci Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s teroristickou organizací Islámský stát. Inkriminovaný telefon by prý mohl obsahovat důkazy.

Vláda „se úspěšně dostala k údajům ve Farookově iPhonu, a tak už není pomoc Apple potřebná”, praví se v dokumentech zaslaných k soudu.

Společnost Apple se k novému vývoji v případu zatím nevyjádřila. Dříve varovala před vytvářením „zadních vrátek” k obsahu mobilů zneužitelných zločinci a vládami.

Apple pomoc odmítal

Dříve ministerstvo požádalo o odročení soudního jednání, protože se úřady chystaly vyzkoušet novou metodu, od níž si slibovaly průnik k obsahu telefonu i bez pomoci výrobce. Ministerstvo si nicméně ponechalo prostor pro případnou soudní bitvu s výrobcem. Úřady v této při podporovali pozůstalí po obětech útoku v San Bernardinu.

Apple požadavky úřadů odmítal, protože by mohly vytvořit nebezpečný precedent, ospravedlňující v budoucnu další požadavky úřadů na přístup k osobním údajům dalších občanů z nejrůznějších důvodů. V tomto sporu se za Apple postavili bezpečnostní experti, ochránci práva na soukromí a další přední technologické firmy jako Google, Facebook či Microsoft.

Pomohli Izraelci?

Jak uvedl server BBC, firmou, která FBI s dekódováním pomohla, je pravděpodobně společnost Cellebrite se sídlem v Izraeli. Firma britské stanici potvrdila, že s americkými vyšetřovateli spolupracuje, ale více nesdělila.

Na svých internetových stránkách nicméně Cellebrite prohlašuje, že jeden z jejich nástrojů umí dekódovat a extrahovat data z iPhonu 5C.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby stát měl možnost kdykoliv získat jakákoliv data z vašeho mobilu?
Ano
77,7 %
Ne
22,3 %
Celkem hlasovalo 5962 čtenářů.

Související témata:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám