Senátor ODS: Schwarzenbergova komedie při návštěvě čínského prezidenta. Kvůli Havlovi jsme byli pro smích. Je dobře, že Zeman udržuje přátelství s Čínou

01.04.2016 11:51

ROZHOVOR Senátor ODS a majitel firmy Detoa, která vyrábí hračky a komponenty do klavírů, Jaroslav Zeman podporuje spolupráci ČR s Čínou, chválí prezidenta Zemana a kritizuje TOP 09. Sám má prý s Číňany pozitivní zkušenosti a jezdí do Číny rád.

Senátor ODS: Schwarzenbergova komedie při návštěvě čínského prezidenta. Kvůli Havlovi jsme byli pro smích. Je dobře, že Zeman udržuje přátelství s Čínou
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v ČR čestný předseda TOP 09 a předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg řekl, že se sluší demonstrovat proti diktátorovi... Co si o tom myslíte a o tom, jak se Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem a TOP 09 prezentovali s tibetskou vlajkou?

Myslím si, že tomu doopravdy málokdo z nich věří. Je to jejich politická póza. Myslím si, že to bylo zbytečné a že jim to popularitu nevrátí.

Takže si myslíte, že to dělali kvůli tomu, aby získali voliče?

Určitě. Počítají s tím, že je u nás nějakých deset či dvacet procent voličů kritických k současné Číně a ty se snaží oslovit. Ale nevím, jestli je nutné, aby dělali takové komedie kolem návštěvy čínského prezidenta. Nemyslím si, že jim to pomůže. A zvláště ten způsob, jak to dělali.

Někteří politici upozornili na to, že je kritika Číny a obhajoba lidských práv z úst Karla Schwarzenberga poněkud zvláštní, když Karel Schwarzenberg udržuje přátelské styky s představiteli Saúdské Arábie, která jasně porušuje lidská práva, lidem tam sekají ruce, kamenují je, za vyznávání křesťanství tam je trest smrti...

Ti pravdoláskaři to mají nastavené prapodivně. Něco je někomu povoleno, něco někomu jinému není povoleno. Saúdská Arábie si to dělá po svém, Čína to dělá tak, jak to vyhovuje jí. My to nemáme právo kritizovat. Nakonec jsme výsledky viděli, když jsme takzvaně vyváželi demokracii do arabských zemí. Evropa teď doslova čumí, co se tam děje. To samé bylo s Ukrajinou. Teď je to rozvrtaná země a je tam chaos.

Pokud jde o Čínu, tak si myslím, že to tam celkem zvládají, postupují dopředu. Pokud si někdo myslí, že tam neexistují lidská práva, tak je to jeho právo, ale že by se kolem toho musely dělat takovéto komedie... To by pak Číňané mohli kritizovat některé evropské země, že mají feudální systém a monarchii. Čína nenapadá Lichtenštejnské knížectví kvůli jeho systému. Nekomentují to.

Myslíte si, že je dobře, že prezident Zeman udržuje přátelské vztahy s Čínou, s čínským prezidentem, že ho sem pozval a že dojednává vzájemné investice a obchody?

Určitě. Všechny evropské a západní státy vždy jen na oko, aby se neřeklo, řeknou, že by to tam mohli mít s těmi lidskými právy lepší, ale bez skrupulí s nimi obchodují. Od USA po Německo. Jenom my jsme si před dvaceti lety s prezidentem Havlem v čele hráli na světové strážníky a strážce morálky, akorát jsme byli ale pro smích. Všichni ostatní vesele obchodovali a zaplnili naše místo. 

To, že prezident Zeman podporuje ekonomickou spolupráci s Čínou, je jedině dobře. Někdo může namítat, že ještě není dost velká a že by mohla být větší, ale někde se začít musí. Doufám, že ty vztahy s Čínou se budou rozvíjet a že ta návštěva a kontakty prezidenta Zemana s čínskými představiteli jsou určitý zlom v obchodě, který se ještě zintenzivní. Myslím, že to bude pro Česko přínos, stejně jako je to přínos pro jiné západoevropské země, které tam vesele obchodují.   

Jaké vy máte osobní zkušenosti s Čínou, pokud jde o byznys?

Nějaké roky se nám tam obchodně dařilo lépe, některé hůře. Ale vždy jsme za vše dostali zaplaceno. Číňané jsou velmi přátelští, pohostinní. Jsou to tvrdí obchodníci a mají jinou mentalitu, ale nedá se říct, že by se s nimi jednalo hůře než třeba s Němci či Američany. Řekl bych, že se s Číňany obchoduje lépe než s Američany. Takže do Číny jezdím rád.

A jak to tam na vás působí? Připadáte si tam jako v totalitní komunistické diktatuře?

Já tam jezdím osobně, nikdy jsem tam nebyl jako součást oficiální delegace, že by mi tam ukazovali jenom to, co by se jim hodilo. Cestuji po Číně vlakem s normálními lidmi a viděl jsem Čínu z různých míst. Mají tam větší pořádek než leckde v Evropě. Nemám z nich špatný pocit. Nepřipadá mi, že by tam lidi zavírali na potkání.

Není z hlediska České republiky také dobře, aby diverzifikovala svůj obchod i vzájemné investice, aby nebyla tolik závislá na Německu a Evropské unii? Abychom stáli na více nohách, na více pilířích...

Určitě je potřeba jít touto cestou. Bohužel jsme – já doufám jenom dočasně – přišli o Rusko důsledkem těch sankcí a také toho, že rubl je velmi slabý, že si nemohou dovolit od nás nakupovat výrobky, protože jsou pro ně příliš drahé. My jsme tím také utrpěli při prodeji pian.

Nelze být závislý jen na Evropské unii. Víme, že když byla v krizi, jak to vypadalo a jak nám ti jejich představitelé hlásili, abychom se obrátili na východ. O Rusko jsme přišli a Čína to pomáhá nahrazovat. Ale čím více budeme mít diverzifikovanější obchod, tím budeme stabilnější a méně závislí na ekonomických výkyvech.

Prezident Zeman na své cestě v Číně prezentoval Krtečka. Vaše firma na něj má ve výrobě dřevěných hraček také autorská práva a prodáváte ho. Tak se chci zeptat, jaké má jméno Krteček v Číně?

Popravdě Krtečka tam zatím moc nevedou. Ale je dobře, že tam prezident uvedl klasickou českou figurku. Jednou se to tam v tomto segmentu může více rozšířit. Ale jako oni mají svou pandu, tak my máme svého Krtečka, a myslím, že pan prezident má dobrý smysl pro humor. Myslím, že s ním je kolikrát zábava. A to myslím v dobrém. (smích)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…