Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA potvrzuje návrat do USA. Povede se mu lépe než Alfě?

David Bureš
Diskuze (2)
PSA je v současnosti primárně evropským výrobcem. Chce ale stát globální firmou, a tak počítá s návratem do USA.

V minulých měsících se mnohokrát spekulovalo o tom, že se francouzský koncern PSA Peugeot Citroën (nově pojmenovaný Skupina PSA) hodlá vrátit na severoamerický trh. Při představování budoucích plánů šéf koncernu Carlos Tavares tyto zprávy potvrdil a naznačil, jak bude tento návrat probíhat.

Vedení automobilky si je vědomo, že návrat do USA nebude vůbec snadný. Peugeot na americkém trhu chybí od roku 1991, Citroën dokonce od roku 1974. Právě z toho důvodu se automobilka chce do USA vracet postupně v několika krocích. Návrat do Ameriky má být rozložen do následujících 10 let.

Díky tomuto plánu by se PSA mohlo vyhnout fiasku jako Alfa Romeo. Ta svůj návrat do USA několikrát odložila, protože její modely stále nebyly hotovy. I dnes Alfa v Americe nabízí jen sporťák 4C, na sedan Giulia američtí zákazníci stejně jako ti evropští stále pouze čekají.

V první fázi PSA na americkém trhu nabídne pouze službu sdílení aut. Pro tyto účely Skupina PSA patrně využije své partnerství s Bolloré Group, se kterou v této oblasti spolupracuje už v Evropě. PSA navíc vyrábí elektromobil Bolloré Bluesummer a pomáhá ho prodávat. Na základě tohoto vozu vznikl i Citroën E-Mehari, který se letos začne prodávat.

Také druhá fáze se zaměří výhradně na sdílení automobilů, v tomto období se však nabídka dále rozšíří. Vedle elektrovozu od Bolloré by tak PSA mělo americkým zákazníkům nabídnout i své modely. Po dostatečném rozšíření této služby by pak PSA mělo na americký trh přímo vstoupit a vybudovat tam plnohodnotnou prodejní síť.

Zatím není jasné, jaká značka koncernu se v USA objeví jako první, nebo zda za oceán vstoupí všechny tři. Velký zájem o Ameriku má každopádně luxusní značka DS.

Návrat do USA bude pro francouzskou automobilku velice těžký. Jednak bude muset znovu vybudovat svoji prodejní síť, jednak bude muset vybudovat povědomí o značce a přesvědčit americké zákazníky, že právě její vozy jsou pro nákup ideální. Těžkého úkolu si je vědom i šéf koncernu Carlos Tavares, zároveň je ale optimistický. „Vidíme, že naši hlavní soupeři jsou tam už 50 let, jsou to ale ti, se kterými už 50 let bojujeme v Evropě nebo v Číně,“ tvrdí Tavares.

I přes značná rizika vidí PSA v USA velký potenciál, který jí může pomoci v následujících letech. Díky opětovnému vstupu do Severní Ameriky se chce Skupina PSA stát méně závislou na evropském trhu. Ten loni činil 62 % jejích celkových prodejů, což v případě nějaké prodejní krize může znamenat obří problémy. To se ostatně ukázalo při hospodářské krizi, kdy pokles zájmu zákazníků na PSA tvrdě dopadl. Důsledkem toho byly finanční problémy, které PSA muselo řešit spoluprácí s čínským Dongfengem.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - wakantanka
7. 4. 2016 14:56
Re: konecne
Aj Patrick Jane sa dockal :-)
7. 4. 2016 14:11
konecne
si Colombo koupi novou karu