Hlavní obsah

Za poděkování to neděláme. Erdogan varoval, že Turecko odstoupí od dohody s EU

– Ankara

Pokud Evropská unie nezačne plnit to, k čemu se zavázala, Ankara od dohody o výměně uprchlíků ustoupí, varoval turecký prezident Recep Erdogan. Zmíněná dohoda počítá s vracením migrantů, kteří v EU nemají právo na azyl, výměnou za syrské válečné uprchlíky, miliardy eur, zrušení víz pro turecké občany a s dosažením pokroku v přístupových rozhovorech Turecka do osmadvacítky.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Dostalo se nám mnoha díků za naše akce pro uprchlíky a proti teroristům..., ale my neděláme nic za poděkování," prohlásil turecký prezident v Ankaře. Kterou část dohody podle něj Evropská unie nedodržuje, už ale neupřesnil.

Obousměrná výměna migrantů začala v pondělí, kdy bylo z řeckých ostrovů do Turecka přepraveno 202 uprchlíků, většinou původem z Pákistánu a Afghánistánu. Do Německa a dalších zemí byli zase přesídleni syrští váleční uprchlíci. [celá zpráva]

Poté ale Řekové oznámili, že deportace na dva týdny přeruší, protože nestíhají vyřizovat žádosti migrantů, kteří v Helénské republice začali hromadně žádat o azyl, aby se tím vyhnuli okamžité deportaci.

Živíme tři milióny lidí

„Živíme z našeho rozpočtu okolo tří miliónů lidí. Dostalo se nám slibů, ale dosud z nich nic nevzešlo,“ řekl opět nekonkrétně turecký prezident Erdogan. Na mysli mohl mít nicméně například vyplacení prvních tří miliard eur (více než 81 mld. korun) určených na financování péče o běžence. [celá zpráva]

Brusel se zavázal vyplatit celkem šest miliard eur s tím, že nejprve pošle polovinu a zbylé tři miliardy vyplatí až po jejím vyčerpání, nejpozději však do konce roku 2018.

Víza pro turecké občany by měla být zrušena nejpozději do června letošního roku. Přístupové rozhovory s Tureckem mají být obnoveny ještě během nizozemského předsednictví EU, tedy v první polovině tohoto roku.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Vše by se mělo dít podle v pořadí, které bylo dojednáno,“ dodal ještě podle agentury Reuters turecký prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám