Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda chystá kompaktní kupé Rapid

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
Fanoušci okřídleného šípu by jistě uvítali návrat kupé do nabídky. V Mladé Boleslavi skutečně vzniká, a to na základě Rapidu. Jenže zatím jen jako studie.

Od dob 110 R, Garde a Rapidů s motory vzadu už uplynulo hodně vody. Pozdější pokusy o menší, či naopak větší kupé s okřídleným šípem skončily pouze u studie, ať už vzpomeneme třeba Tudor. Joyster, který se původně vyrábět měl, byl spíše sportovním hatchbackem pro mladé. Proti je pochopitelně mateřský Volkswagen... Ale jeden podobný projekt se aktuálně ve Škodovce rodí...

Není však tajnou zbraní Česany pro příští roky, ale "jen" studentskou vizí. Na kompaktním třídveřovém kupé s dlouhou skleněnou střechou pracuje sedmadvacítka studentů firemního středního odborného učiliště. Vůz se sériovým základem v současném Rapidu zatím nemá jméno a osobně jsem sám zvědav, jaké zvolí. Co kupříkladu Laura? Ženská jména sportovně laděným autům prostě a jednoduše sluší. Pamětníci si určitě vzpomenou, že jsme v nich mohli klidně jezdit místo Favoritů... Nešlo by však o dámu, nýbrž o odkaz na Václava Laurina, jednoho ze zakladatelů automobilky.

Fotografie skeletu naznačuje široké blatníky a žebrování kapoty, dveře mají být prodloužené, jak se na takový vůz sluší a patří. O tom, že by mohl současný model přijít jako kupé, se skutečně před nějakými třemi, čtyřmi lety spekulovalo. Na rozdíl od dnes už ceněného předchůdce z 80. let (název Rapid se používal u původního provedení řady 743 v některých zemích místo Garde).

Je zajímavé, že mezi zmíněnými 27 studenty je pětice dívek, ale na škole samotné se jich mezi devíti stovkami žáků momentálně učí na 130. Tým vede Zdeněk Stanke. Odborné učiliště mladoboleslavské Škody, kde si vychovává vlastní zaměstnance v technických oborech, existuje už od roku 1927, takže má skoro devadesátiletou tradici. Umožňuje i nadstavbové studium.

Kupé naváže na předchozí dva koncepty, realitě hodně vzdálený CitiJet (2014) a loňský velmi povedený pick-up Funstar na bázi nové Fabie. Ani ten ale do sériové výroby bohužel nezamíří a podobný osud čeká určitě i novinku. Kompletní ji uvidíme v květnu. Dostane „ďábelské“ červenočerné lakování a určitě se nebude jednat o nepojízdnou slupku v životní velikosti...

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
8. 4. 2016 19:48
Re: Keď pozriem na tých maníkov ...
To sa nedá zaprieť - tí pokrčení šupáci majú svoj drajv
8. 4. 2016 19:47
Re: Keď pozriem na tých maníkov ...
To sa nedá zaprieť - tí pokrčení šupáci majú naozaj svoj drajv! ;-)
8. 4. 2016 19:23
Re: Keď pozriem na tých maníkov ...
:-) jo taky se mi líběj!
8. 4. 2016 18:30
Keď pozriem na tých maníkov ...
... v oblekoch, v ktorých stále vyzerajú ako balíci, tak kupé je v nedohľadne. ;-)
8. 4. 2016 15:10
nic nebude
VW to Škodovce nedovolí. A pokud bych se náhodou mejlil, tak to bude kupátko s 1.0 TSI, aby to náhodou někde nekonkurovalo a to je opravdu k smíchu.