Ceny Anděl ovládl David Koller. Zemana označil za soudruha, prezidenta kritizovala i Dusilová

Přenos skončil
V pražském Hudebním divadle Karlín se vyhlašovaly výsledky 25. ročníku Cen Akademie populární hudby Anděl.
David Koller
David Koller | Foto: ČTK
Přenos skončil
22:30

Online přenos z 25. ročníku hudebních cen Anděl končí, v neděli najdete na stránkách Aktuálně.cz glosu ke slavnostnímu ceremoniálu i výsledkům ankety a autorskou fotogalerii Ludvíka Hradilka. 

21:46

Během večera se vyhlásily i tzv. kategorie pětadvacetiletí. Ocenění získali:

Zpěvák – Dan Bárta

Zpěvačka – Lucie Bílá

Kapela – Lucie  

21:39

Reakce Hradu na kritiku prezidenta na sebe nenechala dlouho čekat. Ke komentářům Lenky Dusilové a Davida Kollera se na svém Twitteru vyjádřil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

21:20

Shrnutí výsledků hudebních cen Anděl:

Zpěvák roku – David Koller

Zpěvačka roku – Klára Vytisková

Objev roku – Bára Poláková

Skladba roku – Nafrněná (Bára Poláková)

Skupina roku - Kryštof

Album roku – ČeskosLOVEnsko (David Koller)

21:18

Akademie populární hudby uvedla do Síně slávy muzikanta Michala Pavlíčka. Sál karlínského divadla mu tleskal vestoje. 

Foto: Colours of Ostrava 2012
21:12

"Byl bych rád, kdyby se naše vláda o nás postarala, a netahala nás na Východ. Ať je to pan Babiš, Klaus, nebo soudruh Zeman," řekl David Koller při děkovné řeči.

21:08

Anděla za nejlepší album roku získává David Koller, akademici jej ocenili za album ČeskosLOVEnsko

20:55

Anděla za nejlepší skladbu uplynulého roku vyhlásil textař Michal Horáček. Předal ho Báře Polákové za skladbu Nafrněná

Barbora Poláková - Nafrněná

Barbora Poláková - Nafrněná | Video: YouTube
20:45

Lenka Dusilová zároveň předala Anděla zpěvačce roku, kterou se stala Klára Vytisková.

20:40

Lenka Dusilová během svého živého vystoupení přečetla z papírku vzkaz, ve kterém kritizovala prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země chová ve svém úřadu nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícím svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se to dát najevo.“  

20:34

Objevem roku se stává herečka a zpěvačka Bára Poláková.

20:30

Sošku za nejprodávanější album roku podle IFPI získává kapela Kryštof za album Srdcebeat.

20:24

Následuje koncert Dana Bárty, který živě představí skladbu Pruhy. 

20:23

„Děkujeme Akademii, že nás takhle ocenila. Spousta lidí nás pasovala na favority, moc jsme si nevěřili, ale jsme rádi, že to takhle dopadlo,“ řekl lídr kapely Richard Krajčo, který poděkoval producentům i fanouškům.

20:22

Skupinou roku se stává kapela Kryštof, jde o jejich 12. Anděla. 

Kapela Kryštof
Kapela Kryštof | Foto: archiv kapely
20:21

Skupinu roku vyhlásí rocker Petr Janda. Šanci na Anděla mají: 

  • Kryštof – Srdcebeat
  • Slza – Katarze
  • Tata Bojs – A/B
20:15

Následuje hudební vystoupení Anety Langerové, která zazpívá píseň Svatá Kordula.

20:12

Jako první kategorie se vyhlašuje Zpěvák roku. Cenu získává David Koller.

20:02

Připomeňme, že během vyhlašování živě zahrají Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Dan Bárta, Bára Poláková, skupiny Kryštof nebo Slza, která zahájila slavnostní večer. 

19:55

A jak dopadly žánrové ceny, které se vyhlašovaly 23. března? 

Kapela Support Lesbiens s albem K.I.D. zvítězila v nové kategorii Rock & pop. .

Prvenství z loňského roku obhájil raper Smack. Zatímco loni byla akademiky oceněna jeho nahrávka P’s a Love, letos získal sošku anděla za album Sick.

Skupina Epydemye s albem Kotlina uspěla v kategorii folk & country.

Heaving Earth dominovali s nahrávkou Denouncing the Holy Throne na scéně hard & heavy.

Deska Miláček slunce skupiny Květy se nejvíce líbila porotcům v kategorii alternativní hudba, na elektronické scéně dominoval projekt HRTL s nahrávkou Dataloss.

Na scéně punk & hard core se nejvíce dařilo skupině Dezinfekce s deskou Interval jistot, kategorii ska & reggae vyhrál s eponymní nahrávkou Urban Robot.

V další nové kategorii videoklip roku vyhrála Olga Špátová za klip k písni Anety Langerové Tragédie u nás na vsi.

Aneta Langerová – Tragédie u nás na vsi

Aneta Langerová
Aneta Langerová – Tragédie u nás na vsi | Video: YouTube
19:18

Během slavnostního vyhlášení zahraje například Aneta Langerová. Generálka jejího "andělského" koncertu proběhla dneska odpoledne.

19:15

Kapela Kryštof si už "okoukla" pódium Hudebního divadla Karlín. 

Divadlo Karlín. #karlin #divadlokarlin #cenyandel #krystof #krystofcz

Fotka zveřejněná uživatelem kapela Kryštof (@krystof_instagram),

19:00

Oficiální vyjádření kapely na jejím Facebooku:

KABÁT „de facto“ VYŘAZEN z účasti o nejprodávanější nosič roku!!S politováním musíme konstatovat, že IFPI, což je „Ná...

Zveřejnil(a) Kabát (OFFICIAL) dne 8. duben 2016
18:30

V rámci večera se bude rozdávat i cena o nejprodávanější desku roku. Ta se určuje podle statistik Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), která sestavuje žebříček "na základě prodejních výsledků samostatných prodejen a prodejních řetězců, které se zabývají prodejem hudebních nosičů.“ 

To se nelíbí managementu skupiny Kabát, podle kterého tak IFPI kapele uškodí, protože je "okrade" o část prodaných desek. Fanoušci si totiž desku mohli v létě roku 2015 koupit exkluzivně pouze v síti hypermarketů Tesco a na koncertech kapely a IFPI tyto prodané nosiče nezapočítalo do celkového čísla.

Kapela podle vlastních statistik prodala celkově 52 tisíc nosičů, část z nich se však kvůli parametrům nepočítá, proto Kabát nejspíše přijde o vítězství v kategorii.

Před utkáním pod širým nebem vystoupila v Lužánkách populární česká skupina Kabát.
Před utkáním pod širým nebem vystoupila v Lužánkách populární česká skupina Kabát. | Foto: Lukáš Caha
18:20

A kdo nahrál album roku? Podle námi oslovených publicistů buď David Koller, nebo kapela Kryštof.

Jarda Konáš: ČeskosLOVEensko (David Koller) - Protože z Kryštofího Srdcebeatu akorát padají konfety a nominace Katarze od Slzy je omyl diskreditující celou porotu.

Jan Mazura: Srdcebeat (Kryštof)Pracovitá havířovská skupina další kvalitní řadovkou jasně upevnila svou pověst jedné z nejlepších českých kapel.

Dan MaršalíkČeskosLOVEensko (David Koller) - Minulý rok nebyl v českém popu příliš zdařilý. I David Koller už natočil povedenější desky, přesto jeho ČeskosLOVEnsko přineslo několik nadprůměrných písniček, kterými se ostatní interpreti nemohou pochlubit. U Kollera byla také pozoruhodná spolupráce s ženskou textařkou.

Petr Adámek: Srdcebeat (Kryštof) - Srdcebeat v loňském roce zválcoval vše, co mu stálo v cestě. I v této kategorii se bude tleskat Kryštof.


plakát k turné Davida Kollera
plakát k turné Davida Kollera | Foto: Brainzone
18:10

O skupinu roku se poperou Tata Bojs a Kryštof.

Jarda Konáš: Tata Bojs - Spíš přání než tip na vítěze, ale z nominovaných zkrátka vydali nejzajímavější a nejzábavnější desku. Obávám se však, že v Akademii populární hudby převáží hlasy lidí stavících obchodní úspěch a mediální odezvu nad obsah.

Jan Mazura: Tata Bojs - Milan Cais a Mardoša staví na osvědčených postupech, ale jako vždy je naplňují zcela novým obsahem. Drží se toho, co již vybudovali, ale nepřestávají se vyvíjet.

Dan Maršalík: Kryštof - Kapele kolem Richarda Krajča se minulý rok vydařil. Vydala desku a na singly opět pozitivně reagovala rádia. Nejvíce bodů si ale Kryštof připsali díky velkolepému halovému turné s mnoha světovými atributy, které ocenili i ti, kteří jinak kapelu příliš v lásce nemají.

Petr Adámek: Kryštof - Tata Bojs jsou pro vkus „průměrného akademika“ příliš intelektuální, Slza i přes svůj raketový start nemá vybudované dostatečně široké publikum z řad odborníků. Vylučovací metodou si pro sošku přijdou Kryštof.


Tata Bojs
Tata Bojs | Foto: ČTK
18:00

Zpěvačkou roku se podle oslovených publicistů stane buď Klára Vytisková (alias Klara), nebo Bára Poláková.

Jarda Konáš: Barbora Poláková - Pokusy hereček o mainstreamovou produkci v posledních letech nedopadaly dobře, Barbora Poláková konečně dokázala opak.

Jan Mazura: Klara - Konečně talentovaná česká zpěvačka s poctivě vypracovaným postavením, hudebním rozhledem a skvělými muzikanty kolem sebe.

Dan Maršalík: Klara - Klára Vytisková si po letech v Toxique vyzkoušela sólovou dráhu a prospělo ji to. Samotná je mnohem výraznější a méně afektovanější. K natrénované elektronice přidala to nejlepší ze současného popu a vydala desku, která není oproti tvorbě jejích konkurentek tak prvoplánově líbivá, ale opravdu moderní (v dobrém slova smyslu).

Petr Adámek: Barbora Poláková - Zjevila se jako meteorit, je jí všude plno a umí zasáhnout masy. Jasná vítězka.

Klára Vytisková
Klára Vytisková | Foto: ČTK
17:50

Jak dopadne podle námi oslovených kritiků kategorie Zpěvák roku? 

Jarda Konáš: David Koller - ČeskosLOVEnsko i Miro jsou vyrovnané desky, Kollerovo charisma v kombinaci s comebackem Lucie ale v poslední době rezonuje víc jak mezi laickou veřejností, tak lidmi z branže.

Jan Mazura: Richard Krajčo - Ocenit zasluhuje především za vysokou a vyrovnanou kvalitu své tvorby, kterou potvrdil na loňském albu Srdcebeat. Popař, ale s vkusem.

Dan Maršalík: Miro Žbirka - V Praze žijící Slovák si po šedesátce splnil dětský sen. V legendárním nahrávacím studiu Abbey Road prvně natočil titulní skladbu k filmu Fair Play a následně mu bylo nabídnuto, aby v prostorách, kde kdysi tvořili The Beatles, natočil celé album. Povedenou deskou Miro navíc Žbirka může školit ambiciózní mladé české kapely z výslovnosti anglického jazyka.

Petr Adámek: Richard Krajčo - Richard Krajčo se poslední roky prezentuje hodně sebežroutsky a vypočítavě, ale (paradoxně i díky tomu) sbírá cenné body. A sebere i tuhle cenu.

Richard Krajčo (Kryštof)
Richard Krajčo (Kryštof) | Foto: ČTK
17:43

V tuzemské obdobě amerických Grammy letos rozhodovalo v hlavních šesti kategoriích 84 akademiků. Jsou mezi nimi novináři, rozhlasoví i televizní dramaturgové, promotéři, hudební odborníci a obchodníci.

17:30

V pražském Hudebním divadle Karlín dnes vyhlásí výsledky 25. ročníku Cen Akademie populární hudby Anděl. Za své loňské album Srdcebeat získala nejvíce nominací skupina Kryštof.  

Marek Pros Marek Pros
Aktualizováno 9. 4. 2016 22:30
 

Právě se děje

Další zprávy