Hlavní obsah

Prodej mobilů v Česku loni stoupl na 3,4 miliónu

Prodej mobilních telefonů v Česku v loňském roce meziročně stoupl zhruba o tři procenta na více než 3,4 miliónu. Chytré telefony přitom tvořily tři čtvrtiny prodejů. Vyplývá to z údajů analytické firmy GfK. V roce 2014 trh rostl o 18 procent.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celosvětově se prodalo 1,5 miliardy chytrých telefonů, což je o sedm procent více než v roce 2014. Globální průměrná cena ale o dvě procenta poklesla, což se projevilo na celkovém obratu 399 miliard USD, tedy jen o pět procent více než v předchozím roce.

Meziroční navýšení počtu prodaných chytrých telefonů ve střední Evropě zůstalo na úrovni čtyř procent, a to zejména díky výraznému 36procentnímu přírůstku v Polsku. V důsledku politických a ekonomických problémů poklesla poptávka meziročně v Rusku o sedm a na Ukrajině o 14 procent. Západní Evropa zaznamenala růst na všech třech největších trzích, tedy ve Francii, Německu i Velké Británii.

"Očekáváme, že v roce 2016 nebudou působit ani tak globální trendy jako spíše faktory na úrovni jednotlivých zemí. Podle prognóz GfK budou růst zajišťovat klíčové trhy vznikajících tržních ekonomik v regionu Asie a Pacifiku a Středního východu a Afriky. Přestože bude rok 2016 dalším rokem globálního růstu, klíčovým faktorem pro pochopení vývoje trhu bude znalost jeho segmentace a regionálních specifik," uvedl ředitel oddělení trendů a prognóz GfK Kevin Walsh.

V Česku je přes 14 miliónů aktivních mobilních čísel. Vedle tří mobilních operátorů v tuzemsku funguje více než stovka virtuálních operátorů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám