Hlavní obsah

USA „bombardují“ Islámský stát i na síti

Washington

Na Islámský stát (IS) dopadají nejen bomby shazované z amerických letadel, ale také čelí útokům na síti, řekl CNN vysoký představitel amerického ministerstva obrany. Americké kyberútoky míří i na velitelství IS.

Foto: Staff Sgt. Corey Hook, ČTK/AP

Pentagon přirovnává útoky na síti ke klasickému bombardování. Americké letectvo USAF už přemístilo do Kataru bombardéry B-52 určené k náletům na IS.

Článek

„Shazujeme ´kyberbomby´. Dřív jsme to nedělali,“ řekl tajemník amerického ministra obrany Robert Wonk.

„Tak jako vedeme vzdušnou kampaň, jsem chtěl vést ´kybernetickou kampaň´. Chtěl jsem využít všechny možné schopnosti, které mám,“ dodal.

Podle něj kampaň, které Islámský stát čelí, dostala radikály pod „enormní tlak“. „Právě teď je opruz být Islámským státem. Pokaždé, když jsme v posledních deseti měsících šli po některé z jejich opevněných pozic, porazili jsme je,“ řekl Wonk.

O kybernetických útocích na IS hovořil už v únoru ministr obrany Ashton Carter, který uvedl, že v této oblasti bylo cílem „přetížit jejich síť tak, že nebudou schopni fungovat“ a „přerušit jejich schopnost velet, řídit síly, ovládat populaci a spravovat ekonomiku“.

Útoky proti USA

Carter ale přiznal, že kybernetické útoky po síti na druhou stranu mají i své nevýhody, protože brání získávání zpravodajských informací z hacknutých sítí. Podle něj ale to není důvod, aby se s nimi přestalo.

„Musíme napadat jejich velení a řízení,“ řekl Carter a dodal, že velitelství kybernetických operací bylo zřízeno, aby byly Spojené státy silné v tomto nástroji vedení války.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Velitelství kybernetických operací ale minulý týden varovalo, že by Islámský stát mohl podniknout vlastní útoky na síti proti USA. Admirál Michael Rogers řekl senátnímu výboru pro ozbrojené složky, že by pro IS nebylo těžké v budoucnosti podniknout takovéto útoky na USA a že rozvíjí tyto schopnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám