Hlavní obsah

Islámský stát obsadil šest syrských vesnic u hranic s Tureckem, v oblasti zuří boje

– Londýn/Damašek

Džihádisté Islámského státu obsadili několik syrských vesnic v provincii Halab u hranice s Tureckem. V oblasti stále zuří prudké boje. Informovala o tom exilová organizace SOHR, podle níž může eskalace napětí v regionu ohrozit osud mírových rozhovorů, jejichž další kolo sice ve středu začalo v Ženevě, ale vládní delegace tam ještě nedorazila.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu

Článek

Organizace, která čerpá informace od svých místních spolupracovníků, tvrdí, že do rukou Islámského státu padlo šest pohraničních vesnic. Nejvýraznější z nich je Hvár Kalis, ležící jenom kilometr od hranice. Podle SOHR mezinárodní koalice vedená USA útočí na pozice IS v této části Sýrie.

IS u hranice bojuje proti členům jiných skupin. Pro obě strany jde o strategicky významnou oblast využívanou k zásobování.

SOHR tvrdí, že boje v Halabu jsou nejintenzivnější od konce února, kdy začalo platit příměří. Klid zbraní se však na radikály nevztahuje.

IS se smršťuje, tvrdí Obama

O křehkosti syrského příměří ve středu hovořil v sídle CIA také americký prezident Barack Obama. Prohlásil ale, že "jádro, jež si vybudoval Islámský stát v Sýrii a Iráku, se stále smršťuje".

Počet lidí bojujících v řadách Islámského státu je prý nyní nejnižší za minulé dva roky. "Vůdci Islámského státu se každý den probouzejí s tím, že to může pro ně být den poslední," řekl Obama.

Přiznal ale také, že mnoho extremistů nyní míří do Libye. "Využijeme proto všechny dostupné nástroje k vytlačení IS z Libye," řekl.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Budoucnost Sýrie bude podle jeho slov na pořadu jednání summitu Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), který se koná příští týden v Saúdské Arábii. Obama na něm má být přítomen 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám