Hlavní obsah

Nejčastějšími zahraničními majiteli českých firem jsou Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastějšími zahraničními vlastníky firem v České republice jsou Rusové, kteří vlastní většinový podíl u více než tří procent ze všech společností registrovaných v Česku. Následují vlastníci ze Slovenska, Ukrajiny a Německa. Celkem 30 procent veškerého základního kapitálu v Česku ovládají firmy z Nizozemska, Německa a Lucemburska. Vyplývá to z dat portálu www.informaceofirmach.cz společnosti CRIF.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Řada ruských firem sídlí například v populárním lázeňském městě Karlovy Vary.

Článek

"Určení konečného vlastníka sledované společnosti je pro obchodní partnery klíčové. U zahraničních vlastníků českých společností se přitom stává, že společnost, která vlastní a ovládá českou firmu, je sama vlastněna a ovládána jinou společností, a tento řetěz může být někdy poměrně dlouhý. Proto je vždy cenné dohledat, kdo za těmito společnostmi skutečně stojí," uvedl analytik portálu Jan Cikler.

Že jsou Rusové nejčastějšími vlastníky zahraničních firem, uvedla v loňské studii také společnost Bisnode. [celá zpráva]

Na začátku letošního roku existovalo v ČR téměř 90 tisíc firem, které jsou více než z poloviny ovládány na konečné úrovni zahraničními vlastníky. Nejvíce těchto firem ovládají Rusové, konkrétně více než 12 tisíc. Následují Slováci s počtem přibližně 9700 firem (2,4 procenta z celku) a Ukrajinci s 8000 firmami (dvě procenta).

Nárůst na dvojnásobek

Počet firem s ruským, slovenským a ukrajinským vlastníkem se od roku 2007 zvýšil na více než dvojnásobek. U ruských firem činil růst mezi roky 2007 a 2016 celkem 110 procent, u slovenských 130 procent a u ukrajinských 106 procent. Počet ruských firem nejvíce rostl mezi lety 2007 a 2012, množství společností se slovenským vlastníkem se zvyšovalo postupně v celém sledovaném období.

Naopak firem s německými vlastníky je  ve stejném období o dvě procenta méně.

Kapitál hlavně z Nizozemska a Německa

"Ruští vlastníci mají na českém trhu výjimečné postavení a představují nejsilnější zahraniční skupinu. Nárůst počtu firem s ruskými vlastníky jde přitom ruku v ruce s nárůstem počtu osob s ruským občanstvím. Ten se od roku 2007 v Česku zvýšil o polovinu," upozornil Cikler.

Jiná situace je u základního kapitálu. Zhruba 52 procent kapitálu akciových společností a společností s ručením omezeným ovládají zahraniční vlastníci. Čeští vlastníci ovládají 43 procent kapitálu a pět procent spadá pod neznámé vlastníky. Nejvyšší základní kapitál v ČR drží nizozemští vlastníci, kteří ovládají 12 procent kapitálu (288 miliard Kč). Následují vlastníci z Německa s deseti procenty (237 miliard) a Lucemburska s pěti procenty (106 miliard).

Výrazně nižší číslo ovládaného kapitálu proti majetkové účasti českých vlastníků souvisí s převahou menších podniků v ČR. U menších firem nebývá zahraniční kapitál tak častý. Vysoké zastoupení Nizozemska a Lucemburska na základním kapitálu českých firem může do jisté míry souviset s tím, že tyto země patří mezi státy s nižší úrovní zdanění firem, doplnil Cikler.

Reklama

Výběr článků

Načítám