Renault chystá elektrické modely RS. První bude hatchback Zoe

Renault chystá elektrické modely RS. První bude hatchback Zoe

Doposud jsme si vozy divize RenaultSport spojovali pouze s vrcholnými motorizacemi francouzské automobilky. Brzy tomu ale zřejmě bude jinak a Renault vážně uvažuje nad tím, že by působnost divize RS přesunul i na elektrické pohony. První elektrické RS by mohl být hatchback Renault Zoe.

Renault postavil před rokem zkušební prototyp elektrického Zoe RS a výsledky všechny překvapily. Tedy, až na jednu věc. A tou byla výdrž akumulátorů. Software řízení elektrického pohonu a dodávka výkonu prý funguje znamenitě, ale na jedno nabití vydrží auto na okruhu jen necelou čtvrt hodinu, píše britský Autocar.

To je podle Renaultu moc málo na to, aby sportovní model Zoe RS oslovil zákazníky. Přesto francouzská automobilka a její divize RS neházejí projekt do koše. Lepší dojezd a rychlejší nabíjení (včetně mnohem účinnější rekuperace) si slibují od nové generace akumulátorů, které budou mít při stejné velikosti a hmotnosti větší kapacitu.

Divize RenaultSport experimentuje i s hybridním pohonem. V souvislosti s ním se mluví o SUV s logem RS, pravděpodobně jde o Captur. Zatímco vpředu bude klasický spalovací motor od divize RS, vzadu najdeme elektromotor, který bude pohánět zadní nápravu. Vůz tak bude fungovat jako čtyřkolka.

Renault

Francouzská automobilka Renault byla založena třemi bratry v roce 1899. Renault byl až do roku 1996 státní automobilka a i dnes francouzská vláda kontroluje část společnosti.

Renault Scénic • Renault Clio • Renault Zoe • Renault Captur • Renault Megane • Renault Grand Scenic • Renault Kadjar

Doporučujeme

Články odjinud