Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

K ANO 2011 přibude PRO 2016. „Zběhové“ od Babiše zakládají vlastní hnutí

Autor: val - 
20. dubna 2016
18:37

Mnohé regionální buňky Babišova hnutí ANO se rozpadají a „zběhové“ se nyní společně šikují. Podle serveru Hlídací pes zakládají bývalí babišovci novou platformu, s níž chtějí vytáhnout do voleb. Situace se vyhrotila nedávno v Prachaticích.

Nové hnutí se má jmenovat PRO 2016 a má mít celorepublikovou působnost. V některých krajích chce podle serveru stihnout už letošní krajské volby, hlavním cílem ale mají být komunální volby za dva roky.

Z hnutí ANO utíkají členové z různých městských organizací po republice. Naposledy odešlo 12 členů v Prostějově, údajně na protest proti praktikám uvnitř hnutí. Podle serveru Hlídací Pes lidem vadí především centralistické vedení, nekomunikace nebo nerespektování názorů zdola při sestavování kandidátek.

Andrej Babiš na sněmu ANO Andrej Babiš na sněmu ANO | Foto Blesk - Karel Kopáč

Signál k založení nového hnutí prý vzešel z Prachatic, kde se buňka ANO zhroutila před měsícem. Připojit se k němu mají další „odpadlíci“. „Do dvou týdnů by měl být podán návrh na registraci hnutí pod názvem PRO 2016,“ citoval server Radku Paulovou, bývalou prachatickou radní za ANO.

„Razí se základní, čím míň lidé vědí, tím lépe. Optimálně abychom se mezi sebou navzájem ani neznali. Když jsme se snažili komunikovat napříč oblastmi, s lidmi z jiných krajů, bylo to vnímáno, že bychom to určitě neměli dělat,“ popsala dění uvnitř hnutí.

Blesk.cz oslovil s žádostí o reakci předsedu a zakladatele hnutí ANO Andreje Babiše, ale neodpověděl. „Je vidět, že hnutí ANO ukázalo lidem, že se nemusí bát jít do politiky a že tradiční strany je možné porazit. Že odešli z ANO, je holt realita, občas se stane, že se lidé v nějakém kolektivu neshodnou,“ uvedl Vladimír Vořechovský z odboru komunikace pro server Hlídací pes.

Hnutí ANO má s regionálními buňkami problémy dlouhodobě. Kvůli tomu už zanikly například koalice v Praze, Ústí nad Labem, Ostravě, Hodoníně nebo Českých Budějovicích. „Média celou situaci trochu dramatizují. V mnoha případech nás na radnici opustil koaliční partner. Je ale pravda, že došlo i k rozkolům uvnitř našeho hnutí, které je pořád ještě velmi mladé,“ komentoval to už dříve Babiš. 

radar666 ( 21. dubna 2016 10:05 )

Už ten titulek by se dal nazvat lží. Ti co odchází z hnutí ANO nejsou zběhové Babiše,nýbrž zkrachovalí a profláknutí politici jiných stran ( zejména ODS,TOP09,VV ale i ČSSD )kteří vstoupili do ANO za účelem kariéry, a když zjistili že ani tam jim pšenka nepokvete,zkouší to jinak.Založí stranu odpadlíků a když se ani tam neprosadí,půjdou o dům dál nebo se obloukem vrátí do svých mateřských stran.Takových vyčůraných cestovatelů se na naší politické scéně pohybují mraky ( viz Štětina,a propo kolik stran již vystřídal ? KSČ počínaje a .....).Takže žádné překvapení se nekoná,pouze již obehraná píseň !

ivoadler ( 21. dubna 2016 09:16 )

Každá strana, potažmo hnutí musí v demokratické společnosti prokázat právo na existenci. Pouze s kecy se nevystačí. Komunisti drží. Je to stabilní parlamentní strana, dokonce trvale třetí nejsilnější. To antikomunisté nemohou skousnout. Proto na ně tolik nadávají. Kdo sleduje Zemana, vidí, že usiluje o druhé funkční období a pokud mu to zdravotní stav dovolí, bude kandidovat. A těžko najde přemožitele. I tak banální věc, jako je krátký název ČR, slouží k útokům na něj. Czechia (jak chce Zeman) nebo rakouskouherská Bohemia (jak chce poražený kandidát Schwarzenberg). Prezident Zeman ve druhém volebním období - no to by naši západní vlezdoprd elkové snad nepřežili.

panda82 ( 21. dubna 2016 07:00 )

Zakládají vlastní hnutí odpadlíků, amatéři, jen se hodně rzdrobit at je hodně stran-hnutí a všude málo členů a tím padla klec. Kdo je bude volit, když žádná práce za nima není vidět, tak založí koalci, jen aby se jim sypaly penízky a kde nic tu nic , Praha je důkaz, jen tam jsou koláče bez práce

panda82 ( 21. dubna 2016 06:51 )

kriminálníci i trotlové jo, asi ses špatně vyspal, že to tady síříš

janebuIim ( 21. dubna 2016 00:09 )

vog.ht

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa