Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Basketbalový masakr. Svazy trestají kluby za to, že nechtějí hrát Ligu mistrů

Sport

  17:00
MNICHOV/PRAHA - Basketbalové asociace, které mezinárodní federace FIBA suspendovala za podporu Euroligy a Eurocupu, začínají trestat své kluby za přihlášení se do soutěží organizovaných společností ECA. Z litevské ligy tak byl za přihlášení do Eurocupu vyřazen Lietuvos Rytas.

Bude Tomáš Satoranský s Barcelonou vyloučen ze španělské ligy? foto: ČTK

Revoluce v zámoří. Basketbalisté NBA budou na dresech nosit logo sponzora

Podle ředitele Euroligy Jordiho Bertomeua jde o brutální vývoj, který zabíjí kluby.

„Reakce FIBA je brutální. FIBA musí pochopit, že snaha zabíjet kluby není řešení. Je to jen důsledek její frustrace,“ prohlásil pro deník Corriere della Sera Bertomeu, šéf ECA.

Právě s ní vede FIBA válku, jelikož se jí nelíbí, že si kluby v podstatě kupují místa v soutěžích ECA bez ohledu na výsledky v národních soutěžích.

Tomáš Satoranský v souboji s belgickou obranou.
Tomáš Satoranský se probíjí přes Nemanju Nedoviče.

Proto zavádí Ligu mistrů, která by měla Euroligu a Eurocup nahradit, a v důsledku toho suspendovala 14 asociací, jejichž kluby se přihlásily do Eurocupu. Asociace tak nesmějí vysílat své reprezentace na mistrovství Evropy 2017, hrozí jim i vyloučení z letošních olympijských her.

VIDEO: Hollywoodské loučení legendy! Bryant dal sbohem rekordem sezony, 60 body

„FIBA neustále mluví o meritokracii (styl vlády, jejíž zásadou je, že odměny a funkce jsou rozdávány dle schopností), jenže pak vyhrožují Španělsku a Litvě, které už mají postup na olympiádu, že do Ria nepojedou. Je to šílené,“ míní Bertomeu.

„Kdybych byl předsedou italského svazu, tak bych šel na FIBA a řekl jim, že jestli mi chtějí sebrat olympijskou kvalifikaci v Turíně, tak klidně, ale že je zažaluji. Místo toho se řeší, že potrestají kluby, které se přihlásí do Eurocupu. Jsem přesvědčený, že soud by nám dal za pravdu a řekl, že FIBA se takto nemůže chovat,“ dodal.

Rusové: My kluby suspendujeme

Téměř všechny potrestané asociace už oficiálním dopisem vyjádřily podporu FIBA a slíbily, že samy suspendují kluby, které se do Eurocupu přihlásí.

Rusové se musejí probudit. Především doktoři, ti za všechno můžou, čílí se hvězdy NBA

Litevský svaz tak už suspendoval klub Lietuvos Rytas, který nesmí startovat v litevské lize, pokud zůstane v Eurocupu.

Podporu FIBA vyjádřily například také Slovinsko, Řecko, Itálie a Chorvatsko, které se zřejmě odhlásí i z Adriatické ligy, která Euroligu podporuje.

Na stranu FIBA se postavilo také Rusko prostřednictvím prezidenta národní basketbalové federace Andreje Kirilenka. „Suspendujeme kluby, které budou hrát Eurocup. Národní tým má prioritu,“ řekl bývalý hvězdný hráč NBA.

Partizan s Žalgirisem se postavili proti

Stejný postoj zvolilo i Srbsko, jenže právě nejznámější srbský klub Partizan Bělehrad se diktátu FIBA odmítá podřídit a z Eurocupu se nemíní odhlásit.

VIDEO Senzace v NBA. Neporazitelní ‚Bojovníci‘ z Golden State padli doma

„Rozhodli jsme se startovat v Eurocupu, pokud dostaneme divokou kartu. A to i přesto, že nám hrozí suspendace. FIBA totiž nemá právně podloženo své vydírání klubů a vyhrožování suspendací,“ řekl sportovní ředitel Partizanu Dragan Todorič.

Podobně to vidí také slavný litevský celek Žalgiris Kaunas.

„FIBA měla několik let možnost dostat klubový basketbal na nejvyšší úroveň, ale výsledkem byla vždy nízká úroveň. Až díky Eurolize se začaly věci hýbat k lepšímu. Hrát soutěž organizovanou FIBA znamená vrátit se o 20 let zpátky,“ prohlásil trenér Žalgirisu Šarunas Jasikevičius.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!