Hlavní obsah

Odemčení zabijákova iPhonu stálo FBI přes 31 miliónů korun

Novinky, mif

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zaplatil za odemčení iPhonu teroristy Syeda Farooka ze San Bernardina přes 1,3 miliónu dolarů, tedy v přepočtu přes 31 miliónů korun. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters naznačil šéf FBI James Comey. Detaily o průniku však vyšetřovatelé stále tají.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ředitel FBI James Comey

Článek

Comey se o zabijákově iPhonu rozpovídal na akci Aspen Security Forum, která se konala ve čtvrtek v Londýně. Jeden z přítomných novinářů se jej tam zeptal, na kolik FBI vyšlo prolomení zabezpečení iPhonu.

Přesnou částku šéf FBI sice neprozradil, ale je možné ji z jeho slov odvodit. „Opravdu hodně. Je to víc, než si zvládnu u FBI vydělat do konce svého funkčního období. Tedy za sedm let a čtyři měsíce,“ přiblížil Comey.

Pomohli Izraelci? 

Vzhledem k tomu, že jeho roční plat činí 183 300 dolarů (4,3 miliónu korun), není těžké spočítat úplatu za odblokování jablečného smartphonu. Celková částka musela dělat minimálně 1,3 miliónu dolarů (přes 31 miliónů korun).

Více nechtěl na dotazy týkající se celé kauzy odpovídat. Doposud tedy není jasné, jak přesně se podařilo vyšetřovatelům do uzamčeného iPhonu dostat a jaká společnost jim s odblokováním zařízení pomohla. [celá zpráva]

Podle dřívějších informací je to však práce společnosti Cellebrite se sídlem v Izraeli. Firma britské stanici BBC potvrdila, že s americkými vyšetřovateli spolupracuje, ale více nesdělila. Na svých internetových stránkách nicméně Cellebrite prohlašuje, že jeden z jejích nástrojů umí dekódovat a extrahovat data z iPhonu 5C.

Nástroj na odemčení FBI ještě poslouží

Odemčení zabijákova iPhonu nicméně vyšetřovatelům příliš nepomohlo, jak informoval na konci minulého týdne server CBS News. Nebyla totiž odhalena žádná data, díky nimž by se vyšetřování posunulo nějak dopředu. [celá zpráva]

Zdroj serveru nicméně zdůraznil, že veškerá získaná data z chytrého telefonu budou ještě několik dní nebo dokonce týdnů podrobně analyzována. Vše nicméně nasvědčuje tomu, že ani důkladnější prohledávání nepřinese žádné kloudné výsledky.

I tak ale nebyly vynaložené milióny zbytečné. Získaný nástroj totiž dokáže FBI využít k odemčení i dalších jablečných přístrojů. Konkrétně by mělo jít o iPhone 5C a starší modely, na ty nové jsou vyšetřovatelé krátcí. [celá zpráva]

Spor o „zadní vrátka”

Vyšetřovatelé z FBI se do uzamčeného iPhonu islámského radikála nemohli dostat dlouhé dva měsíce. Jeho iPhone 5C byl nastaven tak, aby se po zadání deseti nesprávných kódů automaticky vymazal, s čímž si bezpečnostní experti z FBI původně nedokázali poradit.

Soud proto Applu v únoru nařídil, aby tuto funkci vypnula, což však není technicky možné. Proto vyšetřovatelé chtěli po americkém softwarovém gigantu vytvořit v operačním systému iOS „zadní vrátka“, což však vedení Applu odmítalo.

Vyšetřovatelům z FBI se nakonec podařilo do uzamčeného zařízení dostat. Detaily o průniku však nezveřejnili. [celá zpráva]

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

„Máme nástroj, který však nepracuje na všech iPhonech,“ prohlásil již dříve Comey. Ani tehdy však žádné bližší informace nechtěl prozradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám