Českým hokejistům odveta ve Finsku nevyšla, domácí tým vyhrál 4:1

  13:52aktualizováno  17:41
Čeští hokejisté prohráli v druhém utkání ve Finsku 1:4 a ztratili šanci na celkový triumf v Euro Hockey Tour. Už nemohou předstihnout vedoucí Švédy, s kterými se utkají ve zbývajících dvou duelech příští týden ve středu a v pátek ve Znojmě.

Josef Hrabal (vpravo) bojuje o puk v duelu s Finskem | foto: Reuters

S Finy prohrál tým kouče Vladimíra Vůjtka třetí ze čtyř vzájemných duelů v sezoně a připsal si druhou porážku v šestém duelu finální přípravy na květnové mistrovství světa v Rusku.

„Finové hráli trošku důrazněji, měli lepší kombinaci než my a myslím si, že byli důraznější v koncovce. My jsme se dneska nedostali k protiakcím, ty jsme nehráli dobře. Jinak jsme stačili bruslařsky i tvrdostí, ale Finové přeci jen byli dneska lepší,“ zhodnotil utkání trenér Vůjtek.

Finové nasadili do hry oproti duelu v Oulu vedle Markuse Granlunda z Vancouveru další dvě posily z NHL Komarova z Toronta a Rantanena z Colorada, kteří vytvořili společný útok. Hokejisté se během celého utkání museli vyrovnat s nefungující časomírou a o průběžném čase při přerušení informoval hlasatel.

On-line

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži

„Není to příjemné. Na takové úrovni by se to nemělo stát, ale prostě stalo se. Věnovali jsme se té naší hře a nekoukali jsme moc na hodiny. Vždycky je ale lepší, když se ten čas vidí, hlavně u oslabení a přesilovek,“ řekl Vůjtek.

Aktivnější byli v úvodu Češi, kteří napadali v útočném pásmu, a Koskinen musel krýt pokusy Kubalíka i Gulaše. Po kombinaci Koukala s Kašparem zakončoval také Zaťovič. Finové zahrozili v sedmé minutě, ale Jormakkova přihrávka na volného Koskirantu neprošla. Pak tvrdě srazil Voráček Hartiakinena, který se s ním pustil do potyčky, a oba šli pykat na čtyři minuty.

Končí Holík a Urban

Útočníci Petr Holík ze Zlína a Tomáš Urban z Mladé Boleslavi opouštějí kádr české hokejové reprezentace v přípravě na květnové mistrovství světa v Rusku. Po duelech Euro Hockey Tour ve Finsku to kouč Vladimír Vůjtek oběma oznámil při odletu ze severu Evropy. Příští týden bude mít Vůjtek v kádru celkem 27 hráčů - tři brankáře, devět obránců a patnáct útočníků. V úterý ve Znojmě před dalšími duely Euro Hockey Tour se Švédskem se po obránci Michalu Jordánovi z Caroliny a forvardovi Jiřím Sekáčovi z Arizony připojí další dvě posily z NHL - útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu a nováček David Pastrňák z Bostonu - a forvardi Tomáš Filippi s Janem Kovářem z Magnitogorsku.

Do dobré střelecké pozice se pak dostal Filppula, ale Francouz nemuset zasahovat, protože Fin zamířil vysoko. Na druhé straně těsně minul po přihrávce Kousala Zohorna a vzápětí i Červenka. Finové získali 29 vteřin před koncem první třetiny výhodu přesilovky pěti proti třem, když byl vyloučen Zámorský za hákování a po skončení signalizované výhody i Gulaš za sekání po situaci, kdy se dostalo do potyčky několik hráčů.

Domácí z výhody vytěžili vedení. Ještě před pauzou neuspěl Komarov, pak po střele Markuse Granlunda z dorážky ani Hietanen, který ale pak už z levého kruhu trefil pravý horní roh Francouzovy branky. V bránícím triu v té době musel dohrávat s bolestivě nastřelenou nohou Kolář. Další snaha Suomi zvýšení nepřinesla a ve 26. minutě se po přihrávce Zámorského prosadil střelou z mezikruží Sekáč.

Jako náplast na prohru útočník Arizony svou třetí trefu ve 24. utkání v národním týmu nebral. „My jsme neodehráli špatné utkání, ale moje lajna dostala tři góly a to je strašně moc branek na jeden zápas. Tohle se nesmí stávat. Úplná náplast ani spokojenost to určitě není,“ uvedl Sekáč.

Finové chtěli získat náskok zpět a Francouz řešil několik nebezpečných situací a Češi odolali i v dalším oslabení při Zaťovičově pobytu na trestné lavici. V 32. minutě se ale v rohu šikovně uvolnil Rantanen a Markus Granlund si po trefě z levého kruhu připsal ve svém druhém reprezentačním zápase premiérový gól.

Útočník Vancouveru hrál dál v utkání klíčovou roli. V 36. minutě měl šanci Sekáč a fauloval jej Virtanen, ale Češi ve své první přesilovce v dvojzápasu s Finy inkasovali. Markus Granlund vyhrál vhazování pro Jaakolu, který od modré čáry překonal Francouze.

Naděje na zvrat sebrali Finové Vůjtkovu týmu definitivně ve 45. minutě. Markus Granlund po objetí branky ještě neuspěl a tvrdě narazil do Kundrátka, ale vzápětí se trefil od modré čáry Kivistö. Koskinen při střeleckých pokusech Čechů odolal. Stav už nezměnila ani druhá přesilovka hostů a korekci skóre nepřinesly ani šance Kubalíka, Jarůška či Zohorny.

„Ten zápas se hodnotí těžko, protože sled situací byl pro nás takový trošku pochmurný. Nezačali jsme špatně, s Finy jsme drželi krok, ale pak bohužel po smolných gólech nám odskočili a už jsme je nedokázali dotáhnout,“ prohlásil brankář Pavel Francouz.

Finsko - ČR 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Hietanen (Markus Granlund), 32. Markus Granlund (Rantanen), 38. Jaakola (Markus Granlund), 45. Kivistö (Rantanen, Komarov) - 26. Sekáč (Zámorský). Rozhodčí: Sjöqvist, Harnebring (oba Švéd.) - Kiilunen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5123.

Finsko: Koskinen - Hietanen, Jaakola, Kivistö, Salmela, Virtanen, Ahonen, Melart, Lehtonen - Komarov, Markus Granlund, Rantanen - Jormakka, Koskiranta, Erkinjuntti - Hartikainen, T. Sallinen, J. Sallinen - Wärn, Malinen, I. Filppula. Trenér: Kari Jalonen, Jukka Rautakorpi a Ville Peltonen.
Česko: Francouz - Jeřábek, Jordán, Kundrátek, Kempný, Zámorský, Kolář II, M. Doudera, T. Voráček - Jarůšek, Červenka, D. Kubalík - Kašpar, Koukal, Zaťovič - Sekáč, Urban, P. Holík - Gulaš, Kousal, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Další výsledek: Švédsko - Rusko 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

tabulka EHT

Tým Z V VP PP P S B
1. Švédsko 10 6 1 0 3 30:24 20
2. Rusko 10 4 0 2 4 32:27 14
3. Finsko 10 4 0 1 5 21:26 13
4. Česko 10 3 2 0 5 23:29 13
Autoři: ,

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  27.4

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Čeští hokejisté znovu porazili Slováky, dvěma góly rozhodl Kodýtek

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  16:29

Čeští hokejisté porazili na bratislavském ledě Slovensko 4:1 a ovládli i šestý zápas v přípravě na...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...