Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obutí pro starší vozy Porsche? Přímo u automobilky bez problémů

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Velcí výrobci pneumatik se rádi chlubí svou nabídkou pro starší vozy. Porsche se za tímto účelem spojilo s Pirelli. A také Walterem Röhrlem.

Kupříkladu Michelin tvrdí, že je schopen vyrobit sadu pneumatik prakticky na jakýkoli starší vůz. A že skutečná historická auta, nejen francouzské provenience, měla hodně atypické rozměry. Zakázkové sety ovšem nestojí málo. Porsche není tak starou značkou, ale sběratelům klasických i novějších vozů s emblémem Stuttgartu přijde nová sada sem tam vhod. A to i přesto, že své krasavce již nepoužívají v běžném provozu, ale jezdí s nimi pouze občas.

Ono sehnat obutí na již nevyráběný model, pokud se nejedná o masovku, je problém. Pochopitelně sadu se správnou velikostí, sběratelé a restaurátoři o tom vědí svoje. Ty už dávno nepoužívané se shánějí obtížně. Porsche nově nabízí botičky na vozy modelových roků 1959 až 2005, tedy i pro klasickou 356 B, ale na své si přijdou majitelé všech 911 až po mnohem modernější generaci 996 a rovněž prvních Boxsterů. Celou sérii atypických porsche s uspořádáním transaxle, tedy motory vpředu a převodovkami u zadní nápravy, pochopitelně nevyjímaje.

Vyvinuli je u Pirelli a nebyli na to sami, pomáhal jim kromě inženýrů z Zuffenhausenu také dvojnásobný mistr světa v rallye Walter Röhrl. A že tenhle dnes testovač a spolupracovník automobilky má s jejími vozy pár kilometrů najetých, většinou i pěkně ostře...

Designem včetně profilu navíc odpovídají svým historickým předlohám, takže nebudou kazit vzhled, což je zejména u veteránů velmi důležité. Jenže materiálové složení včetně přísad do umělého kaučuku respektuje moderní trendy, takže přilnavost je někde jinde než před dvaceti až pětapadesáti lety. Jízdní vlastnosti se určitě posunou směrem k lepšímu, o citu německého „ladiče“ netřeba pochybovat.

V už dosti obsáhlém katalogu, bohužel bez cen, nejsou pouze letní pneumatiky od Pirelli, ale i Michelinu a Continentalu, pro 959 pak dodává obutí výhradně japonský Bridgestone. Zimní nesou i jiná loga, Dunlopu, Vredesteinu a Nokianu. Do portfolia nově přibylo dvaatřicet položek italské značky, celkem jich je už 161 pro příjemnější roční doby a 131 pro ty chladnější.

Mimochodem, dle údajů automobilky skončilo na šrotištích jen 30 % vyrobených porsche, zbylých 70 procent jich tedy stále jezdí. Němci se o své klasiky prostě umějí postarat.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
26. 4. 2016 08:50
Re: :-)
Vtip je v tom, že historický Porsche nejezdí na technickou každej den, takže ti technici nemají v oku jaký gumy tam patří a pokud si to vyloženě nepřečtou v techničáku, tak si nějakýho trochu rozdílnýho profilovýho čísla nemusí všimnout. A pokud tam nebude vyloženě vůl, tak i kdyby si všimnul, tak by se mohl spokojit s argumentací, že taková guma jako je předepsaná ve velkým TP se už prostě nevyrábí a tak je tam nejbližší možná guma. Já takhle přijel na technickou s motorkou, která v originále ještě neměla na přední brzdě spínač, takže se nerozsvítilo brzdový světlo, když se brzdilo jen přední. Technikovi se to nelíbílo, ale nakonec jsme si to vysvětlili a nechal mě normálně projít. Faktu že mám na obou kolech jinej rozměr gum si vůbec nevšimnul. ;-)
25. 4. 2016 22:43
Re: Atypy?
Už je to pár let nepamatuju si přesně. Rozdíl byl určitě v profilovém číslu.
25. 4. 2016 22:41
:-)
No není v dehtu a není rezavá. Jen mimochodem.
A pokud se týká toho že mát ejiné gumy než předepsané výrobcem, rozdíl nevidím.
25. 4. 2016 16:13
Re: Atypy?
Mezi rezavou Astrou v dehtu a historickým Porsche je totiž trochu rozdíl >:D
25. 4. 2016 15:54
Re: Atypy?
A jaký tam byl rozdíl oproti gumám, který tam měly být? Já s tímhle problém nikdy neměl a pamatuju, že na Laguně jsem měl taky o 5% menší profil. 60 namísto 65 ale byly nový, měly krásnej vzorek a technik si toho marginálního rozdílu buď nevšimnul nebo ho neřešil.