Když koncem minulého tisíciletí začali zejména japonští a korejští výrobci nových aut měnit terénní modely za silniční s tím, že jim ponechali některé typické prvky odkazující na offroadový původ, málokdo tušil, jakou spustí lavinu. V současnosti jsou vozy kategorie SUV nejlépe prodávanou kategorií na evropském trhu a v Česku jim k tomu schází jednotky procent.

Popularitu SUV docela rychle zachytili výrobci velkých a luxusních aut. Francouzské značky, které neměly k dispozici kvalitní pohon všech kol, rozšířily fenomén SUV i mezi malá auta, u nichž záleží více na vzhledu než na schopnostech v terénu. Evropská jednička, koncern Volkswagen, zaspala. Její první kompaktní SUV, Tiguan, přijelo na trh až v roce 2008. Prosadilo se však na evropském kontinentu ve své kategorii na druhou příčku hned za Nissan Qashqai.

Přesto to pro Volkswagen není pozice, se kterou by byl spokojený. Vždyť ve většině segmentů na starém kontinentu suverénně dominuje. Pohled na 15 nejprodávanějších středně velkých SUV v Evropě v loňském roce ukazuje, že asijské značky mají stále navrch. Mezi patnáctkou nejprodávanějších modelů jsme napočítali jedenáct jejich zástupců. Zbytek světa zastupuje druhý VW Tiguan, čtvrtý Ford Kuga, šestá Škoda Yeti a devátý Renault Kadjar.

Při prvních novinářských testech druhé generace Tiguanu (podrobnou recenzi čtěte zde) Volkswagen zdůrazňoval svou nadcházející SUV ofenzivu. V příštích letech chce představit dvě menší poloterénní auta, než je Tiguan, i jeho prodlouženou verzi. K tomu se chystá nová generace velkého Touarega, u něhož jsme svědky přerodu z plnohodnotného terénního auta na SUV.

Stejně aktivní mají být při uvádění poloterénních aut na trh také další značky koncernu Volkswagen. Seat ukázal na autosalonu v Ženevě kompaktní Atecu, která využívá zkrácené platformy nového Tiguanu a bude se vyrábět v Česku na stejné lince s novou generací modelu Yeti. Ještě dříve než nový Yeti se ukáže nové velké, až sedmimístné SUV značky Škoda, které se pravděpodobně bude jmenovat Kodiaq. To využije podvozek budoucího prodlouženého Tiguanu.

Volkswagen chce tedy v nejbližších letech ovládnout segment SUV. Není ale pozdě? Nerýsuje už se na obzoru jiná automobilová móda? "Nemyslím si," tvrdí tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. "Výrobci SUV chytře použili největší výhody jiných typů automobilů, jako jsou kombíky nebo víceúčelová auta MPV, a vytvořili tak univerzální vozy, které osloví většinu populace. Ne nadarmo se vozům SUV také říká crossovery neboli kříženci."

Budoucnost sice zřejmě patří elektromobilům, které se zatím nejčastěji vyrábějí jako menší auta, ale nikde není psáno, že i u nich nakonec nezvítězí vizuálně přitažlivý a bezpečně působící koncept SUV.

Volkswagen s vlnou SUV nepřišel s křížkem po funuse, na tom se shodují i jeho konkurenti, kteří z módního trendu zatím vytěžili více. "Popularita crossoverů (SUV) rok od roku stoupá a noví konkurenti vstupující na trh potvrzují, že cesta, kterou se před lety vydal Nissan s modelem Qashqai, byla správná," uvedl Petr Kolář z českého zastoupení Nissanu. Jeho Qashqai zatím jako jediné SUV stabilně patří mezi TOP 10 nejprodávanějších nových aut v Evropě.

"Zákazníci vozy se zvětšenou světlou výškou a alternativní možností pohonu všech kol nejen milují, ale také vyžadují, a proto se od tohoto trendu nevzdálíme ani v případě svých zcela nových modelů, které v letošním roce a v blízké budoucnosti přijdou na český a evropský trh," prohlásila Kateřina Jouglíčková z české pobočky značky Kia. Její Sportage je za Qashqaiem a Tiguanem třetím nejprodávanějším středně velkým SUV v Evropě." Letos Kia přiveze například nové hybridní SUV Niro, které bude jízdu na benzin kombinovat s elektropohonem.

Zájem o SUV není jen v Evropě, potvrzuje se také na aktuálně probíhajícím autosalonu v Pekingu. Za optimismem ohledně vývoje čínského trhu s novými auty v letošním roce stojí podle šéfa čínského svazu výrobců osobních aut CPCA Cchuej Tung-šua zlepšující se ekonomické podmínky a vysoká popularita levných SUV. "Ty jsou považovány za luxusní vozy," řekl Cchuej agentuře DPA při zahájení pekingského autosalonu. Upozornil nicméně, že zahraniční automobilky tento trend zaspaly a nemají v nabídce odpovídající modely.