Hlavní navigace

Začíná další aukce frekvencí. Vyvolávací cena je 734 milionů korun

27. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: nmedia / Shutterstock
Kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz znovu hledají držitele. Nový operátor ale díky aukci nevznikne.

Český telekomunikační úřad vydraží všechny rádiové kmitočty, které nebyly přiděleny v předchozí aukci v roce 2013. V optimistických vizích mohla dražba přilákat případného čtvrtého operátora. Přihlášky to ale nepotvrdily. Dražit tak dnes začne tradiční trojice velkých operátorů. 

„Doufám, že aukce neskončí dneškem a bude probíhat v několika kolech,“ tvrdil radní ČTÚ Ondřej Malý v ranním rozhovoru pro ČRo Plus.  

Podle rozvojových kritérií musí vítězové aukce do sedmi let od přidělení frekvencí pokrýt nejméně 20 procent populace Česka připojením o minimální rychlosti downloadu 2 Mbit/s (v případě pásma 1800 MHz), respektive nejméně 10 procent populace s minimální rychlostí downloadu 2 Mbit/s do sedmi let a poté musí minimální rychlost stoupnout na 5 MBit/s.

BRAND24

Podmínky aukce stanoví konkrétní požadavky na pokrytí populace České republiky a současně vyžadují poskytování služeb na získaných kmitočtech s rychlostmi nejméně pět Mbit/s v horizontu sedmi let. Současně s tím ale zůstávají v platnosti závazky ohledně národního roamingu a velkoobchodní nabídky podle podmínek předchozí aukce.

ČTÚ s vypsáním aukce čekal, až vláda sníží roční poplatky za využívání vyšších kmitočtových pásem. Kvůli tomu se zdržela i další aukce frekvencí v pásmu 3,6 až 3,8 GHz pro rychlý internet, která by se měla rozjet ještě letos.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).