Požadavky ministerstev na příští rok převyšují o 40 miliard korun možnosti rozpočtu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to ve středu řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Více peněz požadují ministři mimo jiné na platy, ČSSD podle premiéra Bohuslava Sobotky chce zvýšit platy zdravotníků a učitelů o deset procent a dalších zaměstnanců o pět procent. Babiš navrhuje růst platů učitelů o pět procent a celkové navýšení platů o tři procenta.

"Představy v rámci vlády jsou asi o 40 miliard korun vyšší než možnosti rozpočtu. My jsme přišli s návrhem navýšit rámce o 20 miliard ve vazbě na výběr daní. Diskuse o zvýšení výdajů není nic neobvyklého a každý rok se opakuje. Myslím, že se rozumně domluvíme," uvedl Babiš.

Rozpočet by podle Sobotky měl vytvořit dostatečný prostor pro stabilizaci zdravotnictví, tedy zvýšení tarifů a plateb za státní pojištěnce. Dále podle Sobotky není dořešeno zvýšení platů učitelů o deset procent a dalších státních zaměstnanců o pět procent. Sociální demokraté rovněž chtějí příští rok zvýšit penze o 200 až 300 korun měsíčně.

Sobotka upozornil na to, že ve zdravotnictví, jehož finanční situaci dlouhodobě Babiš kritizuje, je největším problémem udržet lékaře a sestry. "Přeplácejí nás všichni, Němci i Slováci," uvedl premiér.

Sobotka i Babiš se shodli na tom, že schodek rozpočtu by neměl být příští rok vyšší, než byl loni a jaký pravděpodobně bude letos. Loni skončil rozpočet se schodkem 63 miliard korun, schválený rozpočet počítal s deficitem 100 miliard korun. Pro letošek MF počítá se schodkem 70 miliard korun a na příští rok plánuje 60 miliard korun.

Ministr kultury Daniel Herman ve středu řekl, že pro svůj resort vyjednává zvýšení platů o deset procent. "Tato jednání se vyvíjejí vstřícným způsobem, takže věřím, že ty příjmové nůžky v resortu se uzavírají správným směrem," uvedl ministr.