Německá jaderná elektrárna byla plná virů. Včetně počítačů sledujících stav reaktoru

Specialisté z energetické společnosti RWE v rámci auditu počítačových systémů v německé jaderné elektrárně Gundremmingen zjistili, že je kritický provoz plný softwarových virů. Naštěstí se jednalo o běžné smetí v čele s Confickerem, který dokáže zapojit počítač do botnetu.

Podobný malware vyžaduje internetové připojení k tomu, aby se spojil s centrálou a poslouchal příkazy. To však není případ počítačů v elektrárně, ty jsou totiž z bezpečnostních důvodů offline. Viry se v každém v případě našly i na mašinách, které monitorují stav palivových tyčí v reaktoru.

Malware se do elektrárny nejspíše dostal na zavirovaných flashových médiích a nejednalo se tedy o cílený útok na elektrárnu, který by ostatně vyžadoval použití nějakého sofistikovaného programu a nikoliv softwaru, který se specializuje především na rozesílání spamu a krádeže hesle z webových formulářů.

Na stranu druhou to však není ani aférka, nad kterou lze mávnout rukou, protože už jen skutečnost, že došlo k infekci, naznačuje jisté problémy ve standardech IT natolik kritického provozu. Podobným způsobem totiž došlo i k nákaze průmyslových počítačů v íránských jaderných provozech, kde již útočil specializovaný špionážní Stuxnet, jehož autorství je zpravidla připisováno Izraeli a USA.

Diskuze (13) Další článek: Amazon ukázal vysoké zisky z cloudu, akcie vystřelily nahoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,