Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Utíká před ‚vlastizrádnou‘ vládou a žádá azyl v Rusku. Na návod se ale zeptal české ambasády

Vladimír Putin

  10:30
PRAHA - Proruský aktivista Petr Michalů „prchl“ do Ruské federace, aby tam požádal o azyl. Českou vládu totiž považuje za vlastizrádnou. Ministerstvo zahraničí nyní situaci sleduje. Podle diplomatických zdrojů se měl Michalů dokonce české ambasády v Moskvě dotázat, jak o azyl požádat.

Petr Michalů prý požádal o azyl v Rusku. foto: FacebookReprofoto

Jak mohu požádat v Ruské federaci o azyl? Podobná otázka před časem zaskočila českou ambasádu v Moskvě. „Návod“ totiž požadoval tuzemský proruský aktivista Petr Michalů. Ten chce na východ emigrovat, neboť považuje českou vládu za vlastizrádnou. O emigrantově prosbě o pomoc se server Lidovky.cz dozvěděl od diplomatického zdroje, který nechtěl být jmenován.

Dotaz, jak požádat v Rusku o azyl, vzbudil pozornost českého ministerstva zahraničí, které jeho kroky začalo monitorovat. „Jsme informováni prostřednictvím ambasády v Moskvě, že jeden z českých občanů nás informoval, že má v úmyslu požádat o azyl v Rusku. Nemáme ale možnost ověřit, jestli tak skutečně učinil,“ sdělila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.

Omlouval se i Putinovi

Michalů je známý proruský aktivista. Stál například za peticí Omluva ruskému národu, ruskému lidu a prezidentu Putinovi. Nyní o svém azylu nadšeně vypráví ruským médiím. „Vždycky jsem miloval Rusko. Bohužel v dnešní době se do mozků Evropanů dostávají potoky lží o Rusku a v takovém prostředí žít jednoduše nemohu,“ sdělil tamním médiím. Na rozhovor Michalů s ruskou televizí upozornily Parlamentní listy.

Noční vlci dorazili na pietní akci na Olšany. Střetli se s odpůrci

Michalů však na azyl nemusí v Moskvě dosáhnout. Ruská federace je totiž v jeho udělování velmi obezřetná a běžnou praxí je, že podobné žádosti řeší „přechodným azylem“ - tedy časově omezeným razítkem. Nestandardní navíc je i fakt, že aktivista nepožádal o azyl ihned, jak překročil hranice do federace.

Od začátku vypuknutí ukrajinské krize je v Česku aktivní mnoho proruských webů a aktivistů. Skupina Přátelé Ruska, kterou vede exsenátor Jiří Vyvadil se například silně vymezovala proti průjezdům transportérů NATO a vítala Noční vlky - motorkáře, kteří jsou loajální prezidentovi Ruska Vladimiru Putinovi.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...