Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda v rallye: Megagalerie závodních speciálů z Boleslavi

David Bureš
Diskuze (3)
Závodní historie Škody i jejího předchůdce, firmy Laurin & Klement, je opravdu bohatá. Její počátky byly spojeny s motocyklovými závody, dnes v Boleslavi sázejí na rallye.

Historie mladoboleslavské Škody Auto se datuje až do roku 1895, díky čemuž firma patří mezi nejstarší automobilky světa. Skoro tak stejně stará je i závodní historie mladoboleslavského výrobce, už v dobách svých začátků nasazoval své díla i do různých závodů a tato tradice pokračuje dodnes.

Vůbec poprvé se mladoboleslavská společnost účastnila závodu v roce 1901. Její tehdejší závodní účast však byla na míle vzdálená té aktuální, už jen proto, že mladoboleslavská společnost se tehdy jmenovala Laurin & Klement a vyráběla jízdní kola a později i motocykly. A právě motorka je spojena s první mladoboleslavskou účastí v závodech.

Zatímco dnes si závodní Škodovky spojíme se světem rallye a třeba se jménem závodníka Jana Kopeckého, tehdejší Laurin & Klement se účastnil především dálkových motocyklových závodů, přičemž se spoléhal na jezdce jako Narcis Podsedníček a Václav Vondřich. Vůbec nejstarší dochované záznamy hovoří o účasti Podsedníčka v závodě Paříž-Berlín v roce 1901.

Podsedníček sice tehdy dojel do cíle jako první, ze závodu byl ale bohužel diskvalifikován. Do cíle dorazil během noci, přičemž na místě v tu dobu ještě nebyli žádní časoměřiči, ti totiž nečekali tak brzký příjezd závodníka. Podsedníček se tak nahlásil jen u místní policie a šel spát. Až ráno zjistil, že byl ze závodu vyloučen.

Na Podsedníčka v pozdějších letech úspěšně navázal Václav Vondřich, kterému Francouzi posměšně říkali cestující kovář. Vondřich totiž jezdíval s brašnou na zádech, v níž vozil potřebné nářadí na opravu svého stroje. Toto řešení se mu vyplatilo, protože vyhrál druhý ročník prestižního závodu kolem Dourdanu.

Když se po příchodu prvního automobilu, „voitturetty“ A, firma postupně přeorientovala na výrobu automobilů, začala se účastnit automobilových závodů. Účast v závodech totiž byla prestižní záležitost a ukazovala schopnosti značky. Laurin & Klement navíc závodní účast propagoval i obchodně, v prospektech psal, kolika závodů se v minulých letech zúčastnil.

Toto období prvních závodních automobilů značky Laurin & Klement je spojeno především se jmény hrabě Alexander Kolowrat nebo Otto Hyeronymus. První vyhrál prestižní vrchařský závod ve francouzském Gaillonu, a to s upraveným sériovým vozem Typ F. Příjezd speciálu FCS na místo závodu se totiž pozdržel, a tak hrabě musel hledat jiné řešení, s čím startovat.

Když z finančních důvodů přechází Laurin & Klement v roce 1925 pod křídla strojírenské společnosti Škoda, jsou závodní aktivity firmy postupně utlumeny. Už na začátku třicátých let se ale mladoboleslavské vozy do závodů vrací, teď už pod jménem Škoda. Model Popular je úspěšně nasazen v rallye, např. v Monte Carlu.

Škoda zůstává v závodním světě zastoupena i po konci druhé světové války, už v roce 1948 se Škoda 1101 zúčastnil čtyřiadvacetihodinovky ve Spa. Největší úspěchy však přichází v sedmdesátých letech, kdy je v roce 1975 v závodě poprvé nasazena Škoda 130 RS. Éra slavného „Porsche z Východu“ je spojena hlavně se jmény Břetislav Enge, Zdeněk Vojtěch nebo John Haugland. Auto se úspěšně účastnilo okruhových i rallye závodů, třeba na prestižní Rallye Monte Carlo v roce 1977 obsadilo ve své kategorii do 1.300 cm3 první dvě místa.

Jestliže nastupující Škodě 130 LS postavené na základech řady 742 se tak jako 130 RS nedařilo, pozdější Favorit na dřívější mladoboleslavské úspěchy navázal. V kategorii do objemu 1,3 litru totiž patřil mezi nejlepší rallye automobily své doby, v roce 1994 se stal vítězem ve Světovém poháru ve třídě F2. Co se týče jmen pilotů, tak si jistě dobře vzpomínáte na Pavla Siberu nebo Emila Trinera.

Po Favoritu přichází Felicia Kit-Car, Octavia Kit-Car a v roce 1999 konečně Octavia WRC. Tou chce Škoda úspěšně závodit ve světovém šampionátu v rallye, následující léta ale ukazují, že to byl více než ambiciózní krok. Octavia WRC byla ve srovnání s konkurencí větší, a proto na zatáčkovitých tratích těžkopádnější, a tak startovnímu poli moc nestačila. Nepříliš úspěšnou kariéru auta dokazuje fakt, že jeho největším úspěchem je třetí místo na Safari rallye v roce 2001, nikdy jindy na stupních vítězů nestálo. Úspěšnější není ani Fabia WRC, a proto tým Škoda ve WRC na konci sezony 2005 končí.

V roce 2009 se Škoda do rallye přece jen vrací, tentokrát se speciálem Fabia S2000. Tím už nemíří do vrcholného světového šampionátu, ale do nižší soutěže Intercontinental Rally Challenge (IRC). Fabia S2000 však dává vzpomenout na úspěšnou závodní historii Škodovky, protože se jí ve světě rallye výrazně daří. Za svoji kariéru vyhrála 27 závodů série IRC a 24 závodů navazujícího evropského rallye šampionátu (ECR).

Od loňské sezony na úspěchy Fabie S2000 navazuje její nástupce Fabia R5. Také její kariéra se zatím rýsuje jako vydařená, během své první sezony její piloti vyhráli pět národních titulů a jedno kontinentální mistrovství (asijsko-pacifické).

David Bureš
Diskuze (3)
Avatar - beibej
1. 5. 2016 12:34
Ne 130 LS ale 130LR
A trochu vadí že v textu nejsou úspěchy Fabie WRC. Její konec byl předčasný.
1. 5. 2016 11:00
Škodofil
Škodamotorsport, pro mne modla!Emil bůh!!!Octavia a fabia wrc pro mne něj!!! Nejhezčí nejkrásnější !jak říkal Jenda Kopecký kdysi,Octavia wrc nejrychlejší stěhovák. Já tu octavkou mám stejně nejraději.f2000 a teď R 5 boží!!!
Rád bych zmínil Emila co dokázal s fandou a octavkou kit. A jendu v soukromém týmu v Německu s fabkou wrc.a bezmozek colin v Austrálií? Colin dokázal že to auto jede!
30. 4. 2016 23:51
Favorit sk. A?
A kde je Škoda Favorit sk. A? :-O se kterým Škodovka vybojovala titul v mistrovství světa v kategorii Formule 2 v roce 1994? a na jeho počest mají dnes škodovky emblem vRS = victory Rally Sport? ;-\ to je podle mě celkem nespravedlivé :-!

ok edit: v textu teda je to se omlouvám ale proč jen jedna fotka? :'-(