Hlavní obsah

Bylo to spontánní, přiznal účastník hornického protestu na Dole Darkov

Právo, plk

Úterní protest 46 horníků na Dole Darkov společnosti OKD, kteří se rozhodli zůstat pod zemí, byl zcela nepřipravený. Právu to řekl jeden z účastníků akce s tím, že horníci preferují jako nejlepší řešení špatné hospodářské situace ve firmě insolvenci. O podání návrhu na insolvenci rozhodlo později odpoledne představenstvo firmy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov

Článek

Jedním z horníků, kteří se v úterý ráno přidali k protestu a nevyfárali po noční směně, byl pan Miroslav, který pracuje pod zemí už 18 let. Prozradil, že akce to byla spontánní, nepřipravená.

„Musíme čekat, co udělá vedení OKD a NWR. Uvidíme,“ řekl ještě před oznámením, že firma sama na sebe podala návrh na insolvenci. [celá zpráva]

Z insolvence OKD pan Miroslav strach nemá. „Myslíme si, že to bude nejlepší, a pokud to bude řídit stát, tak si myslím, že to půjde dobrým směrem. Je škoda tady zavřít hornictví. A netýká se to jen těch pár lidí tady na dole, ale to se týká mnohem více lidí v regionu,“ upozornil poté, co vyfáral znovu na povrch.

Protestů bude přibývat, čeká odborář

Do dolu sjel s provozním ředitelem OKD Pavlem Hadravou a ředitelem Dolu Darkov i předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Ten uvedl, že skupina složená ze dvou ředitelů a dvou odborářů protestujícím horníkům vysvětlila, jaké hrozí nebezpečí z titulu insolvence nebo jak to vypadá v rámci kolektivní smlouvy.

„Je to logické vyústění té nejistoty, kterou kluci mají, nejistoty o svou práci, mzdu, obavy o své rodiny i o sociální zabezpečení, protože dneska ještě nejsou domluvené hornické důchody,“ prohlásil Pytlík a dodal, že se obává, že obdobné protesty budou v OKD přibývat.

„Nicméně je to forma protestu, které se není třeba divit, protože těch možností pro nás horníky je velmi málo. Máme obavy i proto, že důl je jiná kategorie, jsou tam rizika a musíme to mít na zřeteli,“ doplnil.

Také vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala protest horníků v podobě nevyfárání po směně chápe. „Rozhodli se dát důrazně najevo svoji nespokojenost a strach o budoucnost. Upozorňujeme na to, že situace kolem OKD je vážná už od ledna, i na to, že může horníkům dojít trpělivost. Nepodporuji nátlakové akce ani vyhrožování ze strany AHG (skupina fondů ovládajících NWR), ale je nutné začít intenzivně jednat o řešení situace, která může mít pro region nedozírné následky,“ varoval Cienciala.

Související články

Výběr článků

Načítám