Hlavní obsah

Hokejisté z NHL na příští olympiádě? Na šedesát procent nepřijedou, varuje Fasel

Praha

Počínaje Naganem v roce 1998 se posledních pěti zimních olympijských her vždy zúčastňovali i ti nejlepší hokejisté z kanadskoamerické NHL. Jejich start na nejbližší olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2018 je však čím dál nepravděpodobnější. V úterý to přiznal prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel.

Foto: Profimedia.cz

René Fasel

Článek

Že se vedení NHL mohutně brání přerušení své soutěže v rozběhnuté sezóně, to už je známá věc. Fasel však klíčový problém vidí ve vysokých nákladech na pojištění hvězdných hráčů.

Mezinárodní olympijský výbor totiž zrušil svůj příspěvek na výdaje za dopravu a pojištění hokejistů. A tak je IIHF v pozici, že by musela nějakým způsobem nahradit výpadek deseti miliónů amerických dolarů.

„S olympijskými hrami je to vždycky náročné. Vzhledem k současným poměrům by byl poměr padesát na padesát velmi optimistický. Spíš to vidím tak, že na šedesát procent hráči z NHL nepřijedou," prohlásil Fasel.

„Přišli bychom o část sezóny. Je pochopitelné, že nás zajímá, kdo by zaplatil pojištění a dopravu hráčů. A nemyslím si, že bude u naší strany velká chuť zaplatit za privilegium startovat na olympijských hrách," řekl před měsícem komisař NHL Gary Bettman s tím, že finální verdikty očekává nejdříve po zářijovém Světovém poháru v Torontu.

Reklama

Související témata: