V San Francisku vypukne třetí kolo bitvy Oracle vs. Google. Hraje se o 9 miliard dolarů

V San Francisku dnes vypukne další kolo nekonečných soudních tahanic mezi Oraclem a Googlem o práva na použití Javy (resp. jejího API) v operačním systému Android.

Oracle zažaloval internetovou jedničku už v roce 2010 krátce poté, co získal Javu v rámci akvizice Sun Microsystems. Firma požadovala po Googlu licenční poplatky, ovšem nikoliv za použití samotného jazyka Java – to ani není možné, ale za použití klíčových knihoven jazyka, jejichž použitím prý Google porušil autorské právo.

91968525
Smutný Android (ilustrační obrázek)

První soud v roce 2012 žalobu Oraclu smetl ze stolu s tím, že ani tyto knihovny API nelze chránit autorským zákonem, nicméně odvolací soud o dva roky později dal Oraclu částečně za pravdu, když konstatoval, že knihovny lze chránit a místní soud musí případ znovu projednat a posoudit, zdali Google porušil nějaká práva, nebo nakládal s kódem Javy na základě principů fair use – v dobré vůli, což by bylo v pořádku.

Uplynuly další dva roky a nyní tedy začíná další kolo, které by mělo dle pozorovatelů trvat asi měsíc. Pokud soud uzná nároky Oraclu, Google bude rozhodně krvácet, firma totiž požaduje odškodné ve výši bezmála 9 miliard dolarů (okolo 200 miliard korun).

Média se nyní věnují výběru poroty, ve které zasedne třeba důchodce, několik inženýrů, elektrikář nebo ekonomové. Mnoho zájemců naopak sítem neprošlo, protože museli splnit hromadu podmínek. Například museli slíbit, že nebudou ostře sledovaný případ sledovat v médiích, jejichž analýzy by je mohly ovlivňovat. Proto se místa porotce nakonec vzdal i jeden z univerzitních studentů, který by dle svých slov prostě neodolal.

Kauza Oracle vs. Google je přitom velmi komplikovaná, týká se totiž tak abstraktních a těžko uchopitelných témat jako fair use a autorskoprávní ochrany API programovacího jazyka, což jsou oblasti, ve kterých dnes nemá jasno prakticky nikdo.

Diskuze (4) Další článek: Seznam vydal aktualizované aplikace pro Mapy.cz. Mají novou ikonu i funkce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,