Hlavní obsah

Škodlivé programy stojí za každým třetím výpadkem průmyslových sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastější příčinou zvláštních událostí nebo výpadků průmyslových počítačových sítí jsou útoky škodlivých programů. Ty stojí za 35 procenty incidentů. Za necelou čtvrtinou případů jsou softwarové chyby a za desetinu může obsluha. Vyplývá to z údajů zveřejněných antivirovou společností Kaspersky Lab.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Škodlivé programy se do průmyslových sítí nejčastěji dostávají z běžné podnikové sítě nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu. Podíl obou způsobů je shodně 35 procent. V deseti procentech případů mohou za nákazu externí dodavatelé a v devíti procentech internetové připojení.

V průmyslových sítích přitom může běžný virus nebo trojský kůň způsobit podstatně větší škodu než infikováním kancelářských nebo domácích počítačů. Například může blokovat provoz kriticky důležitých aplikací a způsobit výpadek hardwaru.

Odstávky průmyslových zařízení způsobené útokem škodlivých programů trvají v 60 procentech případů méně než čtyři hodiny, ve 22 procentech případů pak čtyři až 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám