Je reálné, aby zvítězila právě Češka? Na tuto otázku Miloš Skalka odpovídá: „A proč ne!“

V dávnověku soutěže, která je po Sanremu druhým nejstarším soutěžním festivalem v Evropě (existuje od roku 1956), to podle něho možné nebylo. „Eurovize měla svou »západní« soutěž, zatímco my z východních zemí jsme měli Zlatý klíč Intervize. To už je naštěstí minulost...,“ vysvětluje hudební publicista. Jediným narušením tohoto pravidla byl rok 1968, kdy v Londýně soutěžil Karel Gott – ovšem v barvách Rakouska!

Po roce 1990, kdy se Evropa dokonale proměnila, sice ještě pár let v soutěži vítězily tradiční země jako Irsko, Německo, Švédsko, Švýcarsko či Británie, ale pak přišlo podle Skalkových slov »tsunami« z Východu: Lotyška Marie N. (2002), Ukrajinka Ruslana (2004), Srbka Maria Šarifovič (2007), ruský soutěžící Dima Bilan (2008) a zatím naposledy tandem Ell & Nikki z Ázerbájdžánu (2011). „Česku by v téhle společnosti vítězství velmi slušelo,“ míní.

Jako předseda české odborné poroty si Skalka nemyslí, že se na takové soutěži odehrávají zákulisní praktiky. Také je ale nevylučuje! „Hlasy diváků se kombinují s verdikty národních porot, nikdo nesmí hlasovat pro soutěžící ze svých zemí. Myslím, že je to dobře ošetřeno. A jestliže existuje nějaká animozita mezi konkrétními zeměmi, ve stylu »nemáme se rádi«, to už je jiná otázka. Ale s tím se nedá nic dělat, protože tak je tomu v dějinách lidstva odjakživa,“ tvrdí.

Skalka pro Blesk sestavil 10 důvodů, proč by Gabriela měla vyhrát:

  1. Každý adept na úspěch v této silně obsazené mezinárodní soutěži musí umět skvěle zpívat – a to Gabriela stoprocentně splňuje.
  2. Feministky prominou, ale u zpěvaček je důležitý exteriér. Ač v cudných, bílých šatech, i z tohoto pohledu Gunčíková výrazně boduje!
  3. Ve 22 letech je už ostřílená zpěvačka. V SuperStar sice podlehla v souboji se Slovákem Lukášem Adamcem, ale... ona je v Eurovizi – a on?
  4. Karel Gott (76) umí talent rozpoznat, proto nebyla náhoda, že si ji pozval jako hosta na své turné a nazpíval s ní duet Nic nás nezastaví.
  5. Gabriela měla odvahu rozejít se s managementem, který jí sice v počátcích pomohl, ale tlačil ji do repertoáru, který neodpovídal jejímu naturelu.
  6. V roce 2013 začala spolupracovat s kalifornským »hlasovým trenérem« Kenem Tamplinem. Naučila se správně používat svůj výjimečně disponovaný hlas.
  7. Gabriela je cílevědomá, zapálená, netrpělivá a tvrdohlavá. To je sama o sobě ideální kombinace pro úspěch v hodně drsném světě pop music.
  8. Zatím vydala dvě alba: Dvojí tvář (2011) a Celkem jiná (2013). Na druhém je znát výrazný posun. Třetí album už by mohlo být opravdovým překvapením.
  9. V roce 2014 se Gabriela stala zpěvačkou newyorské formace Trans-Siberian Orchestra. To je jevištní průprava u sólového mikrofonu k nezaplacení.
  10. Před pár dny absolvovala turné po Německu a Švýcarsku mj. s německou heavymetalovou ikonou Dorou Pesch. To vše jsou zkušenosti, které v Eurovizi znamenají výhru v loterii.

Video
Video se připravuje ...

Gunčíková na finále Eurovize bez rodičů: Maminka chtěla, ale je nemocná! Blesk TV

Fotogalerie
12 fotografií