Google zneužil dominantní postavení, hrozí mu pokuta 3 miliardy dolarů

Rekordní pokuta

Google zneužil dominantní postavení, hrozí mu pokuta 3 miliardy dolarůNOVÉ 1
Ekonomika
Echo24
Sdílet:

Evropská komise v nejbližších týdnech zřejmě udělí rekordní pokutu tři miliardy dolarů (zhruba 72 miliard korun). Tu by měl zaplatit internetový gigant Google za zneužití svého dominantního postavení při propagaci vlastního internetového obchodu na úkor ostatních prodejců. Zprávu přinesl britský Sunday Telegraph, Evropská komise prozatím informace nijak nekomentovala.

Evropská unie obvinila americkou firmu Google z propagace jejího internetového obchodu na úkor ostatních poskytovatelů zboží v jejich systému vyhledávání. Dlouhodobý spor se táhne již od roku 2010, konečné rozhodnutí by měla Evropská komise vynést v následujících týdnech.

Agentura Reuters při rozhovorech s několika zasvěcenými osobami v oboru zjistila minulý měsíc, že se Google už třikrát pokoušel se svými konkurenty dohodnout na mimosoudním vyrovnání. V současné době ovšem firma od svých snah upustila a čeká na rozhodnutí evropských orgánů.

Sundey Telegraph mezitím získal informaci o tom, že Evropská komise již rozhodla v neprospěch americké společnosti. V současné době tak pouze čeká na oficiální dokončení příslušného rozhodnutí. To by mělo padnout nejpozději do měsíce.

Google bude muset navíc omezit propagaci vlastních služeb v systému svého vyhledávání. Ostatní internetoví prodejci by tak měli v porovnání s americkou firmou získat rovnocenné postavení.

Zástupci Evropské komise ovšem na dotaz deníku nereagovali a informaci o rekordní pokutě se rozhodli prozatím nekomentovat.

Evropská komise může za zneužití dominantního postavení udělit pokutu až do výše deseti procent z ročních tržeb obviněné firmy. V případě Google by se mohlo jednat až o 6 miliard dolarů, konečná částka bude nakonec zřejmě pouze poloviční. Prozatím nejvyšší takto udělenou pokutu musel zaplatit výrobce procesorů Intel. Roku 2009 mu Evropská komise uložila zaplatit 1,1 miliardy dolarů.

Čtěte také: Boj o šíření internetu. Facebook má dron, Google zase balón

Stačí říct ‚Zaplatím s Googlem‘. Testuje se nový způsob placení

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články